13 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Beroš o novom zatvaranju: Toga ne bi smjelo, ali ni trebalo biti

Beroš o novom zatvaranju: Toga ne bi smjelo, ali ni trebalo biti

Novog lockdowna ne bi smjelo niti trebalo biti, jer to ekonomija nijedne zemlje ne može preživjeti na duže vrijeme, ali ukoliko se pojave žarišta zaraze, njih bismo mogli uspješno lokalizirati, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš u intervjuu za Novi list.

Napominje da se pridržavanjem mjera samozaštite, izbjegavanjem izravnih fizičkih kontakata s nepoznatima, održavanje distance, higijenskih mjera osoba i prostora, nošenjem zaštitnih maski u javnom prometu… može smanjiti opasnost od širenja zaraze.

Beroš kaže da je korona promijenila dosadašnji način života i ponašanja u javnom prostoru, ali i natjerala sve nas da se prilagođavamo novonastalim uvjetima, pišu 24sata.

Prokomentirao je i mogućnost zabrane skupova većih od 1000 ljudi te rekao da svaki dan prate situaciju i preporučuju mjere kojima je cilj zaštititi zdravlje ljudi, a opet omogućiti, koliko god je to moguće u novonastalim okolnostima, održavati životne i radne aktivnosti stanovništva.

– Podsjetio bih kako su naši građani u prvim mjesecima epidemije svojim odgovornim ponašanjem doprinijeli sjajnim rezultatima, među najboljima od svih zemalja. Međutim, ohrabreni time, svi smo se malo više opustili nego što je situacija dozvoljavala pa se virus opet počeo širiti i povećao se broj zaraženih i oboljelih – kaže.

Dodaje da je Nacionalna dječja bolnica jedan od prioriteta nove Vlade, a o stranačkim funkcijama ne razmišlja. Komentirao je i izbore u Zagrebu te bi li se kandidirao za poziciju gradonačelnika.

– O promjeni smjera ili djelovanja odluku donosi predsjednik stranke Andrej Plenković. U politici, kao i u životu, valja ići korak po korak. Prošle nedjelje smo završili parlamentarne izbore, predstoji konstituiranje Sabora, a potom i nove Vlade. Kada dođe vrijeme lokalnih izbora, onda ćemo o tome razgovarati. O mogućnostima kandidiranja će odluku donijeti predsjednik stranke i stranačka tijela, ali sam siguran nakon izbornog uspjeha da će i HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba biti pobjednik – rekao je.

Najnovije

Još iz rubrike