Koliko je (ne)siguran seks u vrijeme epidemije koronavirusom?

“Seks, odnosno, spolni odnos je bliski kontakt i točka, neovisno o pozi, rukavicama i rupama u zidovima. Ne postoje nikakve mjere koje mogu u bitnoj mjeri smanjiti rizik od prijenosa Covida-19 sa zarazne osobe na osjetljivu osobu tijekom spolnog odnosa, što god o tome mudro pisali Njujorčani i Britanci”, rekao je za Jutarnji list voditelj Službe HZJZ-a za epidemiologiju zaraznih bolesti Bernard Kaić, prenosi N1.

U nastavku čitajte savjete epidemiologinje Tatjane Nemeth Blažić:

– Iako se virus SARS-CoV2 nalazi u tjelesnim tekućinama, za sada nema jasnih dokaza da se Covid-19 prenosi spolnim putem prilikom spolnog odnosa odnosno putem sjemene ili vaginalne tekućine. No s obzirom na prijenos prilikom dodira i bliskog kontakta s oboljelom osobom, spolni odnos i intimni kontakt predstavljaju rizik za prijenos Covida-19.

– Za zaštitu od spolno prenosivih bolesti, kao i drugih neželjenih posljedica spolnih aktivnosti, ključno je odgovorno spolno ponašanje koje uključuje izbjegavanje rizičnog spolnog ponašanja (rano stupanje u spolne odnose, često mijenjanje partnera, ne korištenje kondoma, spolni odnosi pod utjecajem alkohola ili psihoaktivnih sredstava odnosno droga), te primjena zaštitničkih ponašanja (uporaba kondoma, odgađanje spolnog odnosa u slučaju rane životne dobi ili nekog drugog razloga nespremnosti).

– S obzirom na to da je kod stupanja u ljubavnu odnosno intimnu vezu neizbježan bliski kontakt, glavne savjete za zaštitu od Covida-19 (održavanje razmaka među osobama od oko dva metra, izbjegavanje rukovanja, redovno i često pranje ili dezinficiranje ruku, održavanje respiratorne higijene i higijene okoline) nije u potpunosti moguće primijeniti za zaštitu prilikom intimnih kontakata odnosno spolnih odnosa.

– Druženje u manjem krugu poznatih ljudi, izbjegavanje druženja s većim brojem nepoznatih ljudi, izbjegavanje boravaka u zatvorenim prostorima može pomoći kod smanjenja rizika za prijenos Covid-19 bolesti.

– Osobe koje su prije nekog vremena imale pozitivan molekularni (PCR) test na SARS-CoV2 (Covid-19) znači da su imale Covid-19, no za sada se ne zna dovoljno jesu li zaštićene od ponovne infekcije i koliko dugo. Stoga, ako bi netko želio donositi odluke o stupanju u spolne odnose na temelju rezultata testiranja, treba biti oprezan.

Facebook Komentari