Indija do 15. kolovoza pušta cjepivo za koronavirus?

Indijsko vijeće za medicinska istraživanja (ICMR) odabrao je desetak instituta za klinička testiranja cjepiva za COVID-19, a cjepivo bi moglo biti gotovo do 15. kolovoza.

– Cjepivo je dobiveno iz soja SARS-CoV-2 izoliranog od strane Nacionalnog instituta za virusologiju. ICMR i Bharat Biotech International Limited zajedno rade na pretkliničkom i kliničkom razvoju ovog cjepiva – stoji u pismu koje je ICMR poslao institutima.

– Predviđeno je da cjepivo bude pušteno u javnu upotrebu najkasnije do 15. kolovoza, nakon završetka svih kliničkih ispitivanja – stoji u pismu, no stručnjaci dovode ovaj rok u pitanje budući da klinička ispitivanja tek trebaju započeti. Konačni ishod ovisit će o suradnji svih mjesta za klinička ispitivanja koja su uključena u ovaj projekt, navodi ICMR. Savjetuju da se ubrzaju odobrenja vezana uz klinička ispitivanja te da osiguraju da ispitanici budu spremni od ovog tjedna. U pismu navode i kako će se ‘vrlo ozbiljno’ gledati na to ako se instituti ne budu držali ovog projekta te da se radi o ‘projektu s najvišim prioritetom’.

Traže i da se strogo poštuju zadani rokovi. – Kako ICMR može kazati da će cjepivo biti pušteno u javnu upotrebi do 15. kolovoza? Kako se kliničko ispitivanje može završiti za samo mjesec dana – pita se Amulyja Nidhi iz organizacije Jan Swasthya Abhiyan.

– ICMR je da vremenski okvir dovršetka 1. faze ispitivanja do 1. kolovoza. Druga faza studija započet će nakon završetka prve faze, te nakon toga treća faza – rekao je za NDTV Satyajit Mohapatra koji je zadužen za klinička ispitivanja u istraživačkom centru SRM. Planirano je da prva faza završi za 28 dana i time bi se ispoštovao rok 15. kolovoza, no nije jasno kako bi cjepivo moglo biti dostupno za javnu upotrebu samo s rezultatima prve faze, piše Večernji list.

Facebook Komentari