Plinski roštilj možete očistiti octom, vodom, četkom i parom

Grill

Ako tijekom toplijih mjeseci redovito uključujete svoj plinski roštilj, vrijedi znati i kako ga dobro očistiti da biste uživali u okusima mesa sljedeći put kad pozovete društvo, piše Fox.

Prije čišćenja imajte na umu da je radi sigurnosti važno da roštilj bude isključen i hladan te pripazite da ne koristite sredstva koja bi mogla oštetiti roštilj, pišu 24sata.

1. Jeftin pristup

Za ovakav pristup čišćenju treba vam bočica sa sprejem, ocat, voda i pamučna krpa. Pomiješajte dvije šalice alkoholnog octa sa mlakom vodom, protresite bočicu i nasprejajte roštilj. Ostavite da otopina djeluje desetak minuta. Potom bočicu napunite octom i posprejajte pamučnu krpu te prebrišite sve masne i prljave dijelove. I to je to, čak ne morate ni ispirati.

2. Tradicionalan pristup

Ova tehnika oslanja se na snagu topline u čišćenju. Za početak, zagrijte roštilj 15 minuta, a zatim ga isključite. Uzmite kvalitetnu žičanu četku i protrljajte prljave dijelove. Pritom pripazite na moguću paru koja će se pojaviti kako se ne biste ozlijedili. Za tvrdokorne mrlje, četku uronite u tekući deterdžent. Kad se roštilj potpuno ohladio, prebrišite ga vlažnom krpom i uklonite eventualne ostatke.

3. Svakodnevni pristup

Odlična je ideja čistiti roštilj nakon svake uporabe. Time ćete si prištedjeti muku oko ribanja tvrdokornih ostataka i većih masnih naslaga. Kad ste završili s pripremom hrane, pričekajte da se roštilj ohladi i jednostavno ga očistite vlažnom krpom i priborom za čišćenje.

4. Čišćenje parom

Ako imate parni čistač, roštilj možete očistiti prilično brzo i učinkovito bez pretjerane muke. Dodatno, u trgovinama se može kupiti i specijalizirani parni čistač namijenjen upravo čišćenju roštilja, što će vam omogućiti lakše manevriranje oko osjetljivih mjesta.

5. Dubinski pristup

Ako je vaš roštilj toliko prljav da smatrate kako mu neće pomoći niti jedna od navedenih metoda, primijenite dubinsko i temeljito čišćenje koje će sigurno dati zadovoljavajuće rezultate. Pomiješajte dvije šalice alkoholnog octa sa sodom bikarbonom u velikoj vreći za smeće. Skinite rešetke, stavite ih u vreću, dobro zatvorite i ostavite ih ondje preko noći. Sljedećeg jutra ih isperite čistom vodom i osušite. Ako je ostao koji komad prljavštine, ostružite ga krpom ili četkom.

Facebook Komentari