Traže se muškarci koji su preboljeli koronu, plazma im je bogata antitijelima

Plazma donora koji su preboljeli Covid-19 našla se na popisu mogućih lijekova za ovu bolest jer sadržava antitijela koje stvara imunološki sustav ljudi koji su se borili protiv virusa.

Britanski zavod za transfuziju i transplantaciju utvrdio je kako muški davatelji imaju višu razinu protutijela u plazmi – 43 posto prema 29 posto kod žena – jer su muškarci skloniji obolijevanju, piše Guardian.

‘U početku će se vaš imunološki sustav pokušati boriti protiv virusa s bijelim krvnim stanicama. Ako postanete bolesniji, vaš imunološki sustav mora proizvesti više antitijela koja neutraliziraju ili ubijaju virus’, objasnio je prof. David Roberts, stručni suradnik Zavoda.

‘Naše studije, kao i brojna druga saznanja širom svijeta, pokazuju kako muškarci češće ozbiljnije obolijevaju od Covida-19. A to ih čini boljim davateljima plazme kad se oporave.’

U Velikoj Britaniji u tijeku su dva glavna ispitivanja. U Oxfordu testiraju brojne tretmane, uključujući rekonvalescentnu plazmu, prenosi tportal.

Već se pokazalo da široko dostupan steroid deksametazon smanjuje stopu smrti u najslabijih bolesnika. Pacijenti svih dobnih skupina ispunjavaju uvjete za rekonvalescentnu plazmu od trenutka prijema u bolnicu. Drugo manje ispitivanje, Remap-Cap, nudi oporavak plazme odraslim osobama na intenzivnoj njezi.

‘Da bi ispitivanje brzo dalo rezultat, treba nam plazma donatora s visokom razinom protutijela jer tako transfuzija može najbolje utjecati na ishod bolesti’, objašnjava prof. David Menon, stručnjak za intenzivnu njegu sa Sveučilišta u Cambridgeu. Plazma bivših bolesnika koristi se i za liječenje drugih bolesti, uključujući ebolu.

Širom Britanije trenutno postoje 23 centra u kojima se prikuplja plazma za pokuse. Postupak traje oko 45 minuta. Krv davatelja filtrira se kako bi se izvadila plazma u procesu zvanom afereza, a ostatak krvi vraća se u tijelo. Doniranu plazmu tijelo obično zamijeni za dan, najviše dva.

Facebook Komentari