Postoje stvari koje su naizgled bezazlene, a mogu imati veliki utjecaj na zdrav razvoj djeteta

Uloga roditelja nije nimalo jednostavna. Svakodnevno se nosimo s brojnim izazovima koje roditeljstvo donosi. Kako biste na vrijeme spriječili posljedice koje može izazvati poremećaj u rastu, ako uočite odstupanja u visini vašeg djeteta, uistinu je važno da posjetite pedijatra. Pravilno nošenje i neprospavane noći kod novorođenčadi, masiranje mesa kod izrastanja prvih zubića, pažljivo skidanje temperature, učenje govora, hodanja, sve to su zadaće koje nam postaju normalna svakodnevica, piše Jutarnji list.

Svaki roditelj želi najbolje za svoje dijete te će pritom učiniti sve kako bi to dijete imalo zdravo i sretno odrastanje. No postoje brojne stvari koje su naizgled bezazlene, a mogu imati veliki utjecaj na zdrav razvoj djeteta. Jedna od njih je zasigurno razvoj visine djeteta.

Zaostajanje u rastu najčešće nije uzrok za zabrinutost no može biti tj. ukazivati na ozbiljan problem jer je visina jedan od osnovnih pokazatelja zdravog razvoja u djetinjstvu, ali i kasnijim godinama djetetovog života. Ovo su neki od najčešćih uzroka usporenog rasta vašeg djeteta:

– intrauterini (primordijalni) – dijete se rađa s manjom porođajnom težinom i dužinom zbog različitih poremećaja djeteta ili majke
– smanjen je rast u sklopu različitih kroničnih bolesti (plućnih, srčanih, gastrointestinalnih, bubrežnih…)
– različite bolesti koštanog sustava tzv. koštane displazije
– obiteljski – roditelji su nižeg rasta
– konstitucijski – dijete je nižeg rasta i kasnije ulazi u pubertet, a koncentracije hormona rasta su uredne
– endokrinološke bolesti – zbog manjka hormona, u prvom redu hormona rasta i hormona štitnjače

Stručnjaci preporučuju da mjerite visinu vaše djece što češće, pogotovo kod malih beba i dojenčadi, dok je kod djece starije od 2 godine dovoljno mjeriti rast 2x godišnje. Ako primijetite da krivulja usporava i obratite se pedijatru koji će vas u većini slučajeva uputiti na endokrinologa jer usporeni rast može za sobom nositi probleme poput hormonalnog poremećaja.

Manjak hormona rasta ujedno utječe i na koncentraciju glukoze u krvi te zbog hipoglikemije, ako se ne liječi, može dogoditi da djeca ostanu patuljastog rasta.

Hormon rasta ne utječe samo na fizičko već i na psihičko stanje djeteta koja su u većini slučajeva opterećena razlikom među njima i njihovim vršnjacima no ako se problem uoči na vrijeme, moguće je reagirati te poduzeti sve potrebne mjere, pa čak i terapiju koja traje do djetetove punoljetnosti kako bi mu se omogućio normalan rast i razvoj.

Za uspješno i pravovremeno dijagnosticiranje problema kod vaše djece, ali ujedno i adekvatno praćenje njihovog razvoja i stanja, stručnjaci savjetuju korištenjem kalkulatora rasta.

Klikom na link možete saznati koliko će vam dijete biti visoko.

Facebook Komentari