Popravak stakla od 150 kuna, a zamjena barem 6 puta skuplja

Zbog udara kamenčića na autu može nastati velika šteta. No staklo nije uvijek potrebno mijenjati, moguće ga je i popraviti no to nikako ne biste trebali pokušavati sami kod kuće setovima s interneta

Kamenčić koji udara u vjetrobran svakom vozaču može zadati teže glavobolje.

Zbog malog kamena staklo može puknuti i možda će ga trebati zamijeniti. No neka se oštećenja mogu i popraviti.

-Možemo popraviti oštećenja od promjera otprilike 25 do 30 mm, i svakako je bolje staklo popraviti nego zamijeniti jer se na autu zadržava originalno staklo, a i popravak je brži i osjetno jeftiniji od zamijene – kaže Davor Hernaus iz tvrtke Carglass.

No da bi se staklo moglo popraviti potrebno je reagirati što prije nakon što nastane oštećenje.

-Oštećenje će se vrlo vjerojatno povećati, što je šteta, jer tada više nema mogućnosti popravka i potrebno je ugraditi novi vjetrobran – kaže Mislav Kurtela iz tvrtke Laus International.

A novi vjetrobran može biti nevjerojatno skup.

-Cijena stakla je za svako vozilo drugačija, a zavisi om opremi samog stakla, njegovoj boji, solarnom i akustičnom premazu, anteni za radio GPS, grijačima. U ekstremnom slučaju staklo za neki skupi auto može stajati i 20.000 kuna, a kod nas je popravak 520 kuna – ističe Davor Hernaus iz Carglassa.

Čak i kad birate najjeftinija zamjenska stakla popravak se isplati.

– Kod nas je okvirna cijena popravka 250 kuna. Najpovoljnija opcija zamjene stakla na zadnjoj generaciji Clija je oko 810 kuna, a na zadnjoj generaciji Golfa oko 950 kuna. Tako da je ušteda barem 550 kuna, a u prosjeku između 700 i 1.000 kuna – tvrdi Mislav Kurtela iz Lausa.

Postupak popravka je prilično brz tako da klijent može pričekati u servisu, nije potrebno ostavljati auto i biti bez njega čitav dan.

-Popravak traje od 30 do 40 minuta. Tijekom postupka se u oštećenje injektira posebna smola koja se nakon toga osuši i poslije toga stvrdne UV lampom. Oštećenje ne može biti nevidljivo, no neće se proširiti na što dajemo doživotnu garanciju – kažu iz Carglassa.

Većina oštećenja vjetrobranskog stakla nastaje na autocestama zbog velikih brzina kojima se njima vozi,a kritična razdoblja su zima zbog mnogo kamenčića na cesti i ljeto zbog gustog prometa na cestama.

Ako vjetrobransko stalo napukne više od 3 cm u promjeru, ne može se popraviti, no ne morate se bojati da će se rasuti u komadiće. Ono je naime višeslojno i ne može se rasuti, no potrebno ga je što prije promijeniti. Ostala stakla će se rasuti na komadiće i oštećenja na njima nije moguće popravljati, pišu 24sata.

Facebook Komentari