Kanadska obavještajna agencija CSIS upozorava na “udarne valove” nakon uhićenja glavne financijske direktorice Huawei Technologies

Kanadska obavještajna agencija CSIS upozorila je da će uhićenje kćeri milijardera i osnivača Huaweija Ren Zhenga izazvati “udarne valove” i znatno utjecati na veze s Narodnom Repulikom Kinom neto prije njezina pritvaranja u Vancouveru na temelju američkog uhidbenog naloga, pokazuju novi sudski dokumenti.

Objavljeni jučer, ti dokumenti pokazuju umiješanost Kanadske sigurnosno-obavještajne službe (CSIS) u uhićenje Meng Wanzhou u prosincu 2018. godine, koje je zategnulo diplomatske odnose između Ottawe i Pekinga. No, jasno je da ključnu ulogu u svemo igra i Klub 5 očiju, dakle angloameričke obavještajne službe kao što su NSA, DARPA, CIA, British Secret Intelligence (MI5, MI6, GCHQ) i globalni sustav praćenja poznat pod nazivom PRISM (a o čemu je javno progovorio bivši djelatnik američke CIA-e i NSA, takozvani žviždač Edward Snowden), a takozvani Klub 5 očiju čine obavještajne zajednice Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Australije i Novog Zelanda.

Meng Wanzhou je glavna financijska direktorica kineskog tehnološkog diva Huawei Technologies, kompanije koja je u središtu nove generacije 5G bežične tehnologije i dugotrajnog spora s administracijom američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa, prenosi britanska novinska agencija REUTERS.

CSIS-ijevo izvješće priloženo je sudskim dokumentima u okviru postupka za izručenje Meng Wanzhou Sjedinjenim Američkim Državama. U redigiranom memorandumu od 1. prosinca 2018. godine, CSIS navodi da je obaviješten o planovima američkog FBI-a da uhiti Meng  Wanzhou kad sleti u međunarodnu zračnu luku u Vancouveru kasnije tog dana.

“Uhićenje će vjerojatno izazvati udarne valove diljem svijeta. Planirani događaj izazvat će velike posljedice međunarodno i bilateralno”, stoji u izvješću CSIS-a.

Odvjetnik tvrtke Huawei Technologies nazvao je te dokumente dokazom da su vlasti vodile zavjeru protiv Meng Wanzhou.

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država optužuju Meng Wanzhou za bankovnu prijevaru, jer je navodno zavaravala HSBC banku oko veza Huawei Technologies s kompanijom koja posluje u Islamskoj Republici Iran, čime se HSBC našao pod rizikom kazni zbog kršenja američkih sankcija prema Teheranu.

Odvjetnici Meng Wanzhou traže da taj slučaj bude odbačen jer Kanada nije uvela sankcije Islamskoj Republici Iran, dok Meng Wanzhou tvrdi da je nevina. Prošlog mjeseca kanadski sudac dozvolio je nastavak tog slučaja, odbacivši argumente obrane da američka optužba ne predstavlja zločin u Kanadi.

Novi sudski dokument pokazuje da je CSIS bio zabrinut oko toga kad će za uhićenje Meng Wanzgou doznati javnost. Njezini odvjetnici ističu da je taj detalj bio od posebnog interesa, jer su kanadski premijer Justin Pierre James Trudeau, američki predsjednik Donald John Trump i kineski predsjednik Xi Jinping sudjelovali na samitu G20 u Republici Argentini i zajedno večerali 1. prosinca 2018. godine. (Theo Ljubić, REUTERS, Global News, CGTN)

Share This Article