15.8 C
Zagreb
Naslovnica Tech Nova usluga u kafićima: Kako kavu naručiti preko mobitela

Nova usluga u kafićima: Kako kavu naručiti preko mobitela

Najvažnije nam je ‘vratiti na noge’ ugostitelje koji su pretrpjeli veliku štetu tijekom epidemije korona virusa i osigurati im alat za poslovanje u digitalnoj eri u kojoj živimo, pišu 24sata.

Tako su u Hrvatskoj obrtničkoj komori “najavili” novu digitalnu aplikaciju “Smart service”, kojom žele uvesti jednostavniji, efikasniji i brži način posluživanja u kafićima i restoranima, pa i hotelima.

Po dolasku u ugostiteljski lokal gosti više neće morati čekati konobara da bi vidjeli ili čuli ponudu te odabrali što žele naručiti nego će to moći učiniti sami. Kako će to izgledati, pokazali su nam praktično na predstavljanju aplikacije. Bili smo gosti u zamišljenom kafiću i uvjerili se kako je sustav naručivanja poprilično jednostavan, kako za ugostitelje tako i za goste. Bez potrebe za posebnim “uputama o korištenju” sjeli smo za stol označen brojem šest.

Ispod broja stola bio je QR kod, koji je trebalo samo fotografirati svojim pametnim telefonom, bez preuzimanja i instaliranja bilo kakve aplikacije, ali i bez ostavljanja osobnih podataka, što će mnoge razveseliti u vrijeme u kojem je sve više digitalnih prijevara, posebice krađe podataka. Nakon skeniranja QR koda na mobilnom pretraživaču otvorila se internetska stranica koja je izravno bila povezana s uslugom kafića u kojem smo sjedili.

Prije samog ulaska u digitalni meni trebali smo odabrati jedan od sedam ponuđenih jezika, a nakon toga otvara nam se ponuda kafića, odnosno restorana. Svaka ponuda dolazi s fotografijom te detaljnim opisom hrane i pića, a navedena je, naravno, i njegova cijena. Svidjelo nam se i to što smo mogli dodatno naglasiti kako, umjesto s običnim mlijekom, želimo kavu s bademovim.

Slične izmjene u ponudi mogu se tražiti i ako se naručuje hrana. Nakon narudžbe stigla nam je potvrda, a kavu koju smo naručili donio je ipak konobar. U rekordno brzom roku i, naravno, s bademovim mlijekom umjesto običnog.

Do tog trenutka nismo imali fizičkoga kontakta s osobljem zamišljenoga kafića. Kad bi aplikacija dopuštala i glasovnu komunikaciju, gotovo bi zamijenila konobara. No i ovako, u vrijeme socijalne distance, kakvo se može ponoviti, ubrzat će ugostiteljstvo. Ipak, ima i opciju “Pozovi osoblje”, tako da gost može porazgovarati s konobarom.

I on će manje vremena potrošiti na primanje narudžbe, a gostima će zbog toga puno brže nego inače naručena hrana ili samo piće stizati na stol. Svi ugostitelji koji su članovi Hrvatske obrtničke komore imat će probna tri mjeseca za besplatno korištenje aplikacije. Potom će se naplaćivati, no u HOK-u kažu kako će to biti vrlo malen iznos.

Kako koristiti aplikaciju?

1. SKENIRAJ

Bez skidanja posebnih programa ili davanja osobnih podataka gost skenira QR kod koji ga čeka na stolu

2. PREGLEDAJ

Na zaslonu se otvara ponuda kafića, resotrana ili hotela s fotografijom te opisom hrane i pića

3. NARUČI

Može se navesti i posebna želja, a naručeno stiže brzo. Ipak, to ne donosi mobitel nego konobar

Najnovije

Još iz rubrike