Korona virus: Ako u Rusiji bude gusto, Nijemci će im liječiti bolesne

Njemački liječnici i političari spremni su prihvatiti ruske korona-pacijente. Moskva za sada o tome šuti. U Njemačkoj se pitaju tko će pokriti troškove liječenja?

“Ako u Rusiji bude gusto, ja sam za to da se pobrinemo oko pacijenata iz te zemlje. Mi imamo kapacitete za to”, kazao je za DW Matthias Koschanek, šef internističkog odjela za intezivnu njegu na Sveučilišnoj klinici u Kölnu. U njegovoj klinici postoji oko 120 kreveta za intezivnu njegu, a trenutno nema nijednog pacijenta oboljelog od Covid19, koji bi morao biti priključen na respirator. Prema podacima Njemačkog ionterdisciplinarnog udruženja za intenzivnu i hitnu medicinsku skrb (DIVI), od oko 30.000 kreveta koliko je na raspolaganju za intenzivnu njegu, trenutno je zauzeto nešto više od 50%.

Do sada su, na temelju odluke usvojene na saveznoj razini, u Njemačkoj mogli biti liječeni samo pacijenti iz zemalja EU-a: Italije, Nizozemske, Španjolske, Francuske i Belgije. Savezni ministar zdravstva, Jens Spahn je koncem travnja naglasio: „Troškove liječenja preuzima Njemačka, tako barem mi shvaćamo europsku solidarnost”. Moguće troškove je njegovo Ministarstvo procijenilo na oko 20 milijuna eura. Sjeverna Rajna i Vestfalija je bila jedna od prvih saveznih pokrajina koja je prihvatila pacijente iz Italije. Iskustvo je bilo pozitivno, kako za pacijente tako i za liječnike, kazao je Koschanek.

Osim kelnske, i Sveučilišna klinika u Bonnu je također spremna prihvatiti pacijente iz Rusije. Wolfgang Holzgreve, šef Upravnog odbora te klinike, kaže da se u Bonnu često liječi pacijente iz Rusije i drugih bivših sovjetskih republika. Ali, zbog restriktivnih mjera i pandemije koronavirusa, u Njemačku trenutno ne smiju biti prebačeni pacijenti iz Rusije. U toj zemlji je broj zaraženih u vrlo kratkom roku naglo porastao. Najveći broj je registriran u Moskvi.

Prema službenim podacima u Rusiji je do sada pozitivno testirano preko 380.000 ljudi, više od 4.000 ih je preminulo. Ni u jednoj drugoj europskoj zemlji nema toliko puno inficiranih kao u Rusiji.

Inicijativa njemačkih saveznih pokrajina

Obzirom na pandemiju koronavirusa u Rusiji, nedavno je premijer Saske, Michael Kretschmer za magazin Der Spiegel rekao: „Bio bi to snažan signal Europske unije ukoliko bi preuzeli liječenje ruskih pacijenata”. A to bi moralo biti samo po sebi razumljivo, dodao je. „Pokušavamo na europskoj razini pomoći jedni drugima. Mislim da bi trebali biti solidarni i s Rusijom”, kazao je premijer Saske. Nakon Krtschmera, i gradonačelnik Berlina, Michael Müller je ponudio liječenje korona-pacijentima iz Rusije.

On je za Tagesspiegel izjavio: „Proslijedio sam ponudu Moskvi, gradu s kojim održavamo partnerske odnose. Međutim, do sada nije bilo reakcije, ali ja ostajem kao i do sada otvoren.” Za sada nema ni odgovora na upit DW-a, upućen gradu Moskvi i ruskom Ministarstvu vanjskih poslova o ponudama iz Saske i Berlina. Ponude oko liječenja ruskih pacijenata iz drugih njemačkih pokrajina za sada nema.

Dvije žene s maskama prate Putinov govor na televiziji (picture-alliance/dpa/V. Belousov)
U rusiji je zaraženo više od 380 tisuća ljudi

Tko će platiti troškove?

Sebastijan Gilde, glasnogovornik njemačkog Ministarstva zdravstva je nedavno na jednoj konferenciji za novinare izjavio da „ponuda za liječenje pacijenata iz inozemstva, u konkretnom slučaju iz Rusije, dolazi od samih pokrajina, i u tom smislu su pokrajine za to i odgovorne”. Između ostalog i bolnice bi morale same razjasniti koliko kreveta s respiratorima mogu staviti na raspolaganje za pacijente iz inozemstva, dodao je.

Njemačke bolnice bi također morale razjasniti i tko preuzima financiranje liječenja. U pravilu se to regulira individualno s inozemnim pacijentima ili s njihovim osiguranjima. A tu je u igri veliki novac. „Dva tjedna na intezivnoj njezi s respiratorom ne koštaju desetine već stotine tisuća eura po pacijentu”, kazao je za DW Konstantin Virko iz njemačke tvrtke Germed, koja je već duži niz godina aktivna u tzv. medicinskom turizmu. On sumnja da će njemačke vlasti biti spremne, kao u slučaju pacijenata iz zemalja EU-a, na preuzimanje troškove liječenja za oboljele od koronavirusa iz Rusije. Najveći broj pacijenata iz Rusije s kojima je Germed radio, sami su plaćali svoje troškove liječenja u Njemačkoj. Neki su dobili i pomoć od pojedinih zaklada. Ali, ima i pacijenata koji se liječe na račun ruskog Ministarstva obrane ili Ministarstva zdravstva, poput ruskog baletana i nekadašnjeg direktora Boljšoj teatra, Sergeja Filina. On je nakon atentata kiselinom poslan na liječenje u kliniku u gradu Aachenu na zapadu Njemačke. Virko naglašava da dosadašnja praksa pokazuje kako njemačke vlasti ne preuzimaju troškove liječenja, piše DW.

Facebook Komentari