VIDEO Hrvatska slavi Dan državnosti

Nakon gotovo dva desetljeća, Hrvatska ove godine Dan državnosti ponovno slavi 30. svibnja, kao i u prvom desetljeću svog postojanja. Današnji 30. svibnja ujedno je i 30. godišnjica konstituiranja prvog demokratskog i višestranačkog Sabora. Od 9 sati na Prvom programu možete pratiti prigodan program koji započinje posebnom emisijom posvećenom stvaranju hrvatske države, a uživo ga prenose i na našoj Facebook stranici HRT Vijesti:

Jutros u spomen na povijesni 30. svibnja 1990. godine, cijeli je državni vrh bio na Mirogoju. Vijenac su tamo zajedno položili predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i predsjednik Republike Zoran Milanović. U pratnji predsjednika Vlade bili su brojni ministri – Davor Božinović, Dražen Bošnjaković, Zdravko Marić, Goran Grlić-Radman, Tomo Medved, zatim državni tajnik Tomislav Ivić, kao i glavni ravnatelj policije Nikola Milina. S njima su bili i predstavnici brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Državni je vrh s predsjednikom Zoranom Milanovićem položio vijence i zapalio svijeće kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve Domovinskog rata na zagrebačkom Krematoriju, te kod Zida boli i središnjeg križa na Mirogoju.

Nakon što su ga novinari podsjetili na njegovu izjavu da ovo za njega nije Dan državnosti, a ipak sudjeluje u njegovu obilježavanju, predsjednik RH Zoran Milanović odgovorio je da ga obilježava radi mrtvih.

– To je onaj minimum koncilijantnosti i obzira koji ću uvijek pokazati, jer to je odluka koju je donio Sabor. Ali sabor može, kako već znamo, sa žeton-većinom donijeti bilo kakvu odluku. Ja sam to govori prije pola godine, to je moj stav i ja ga na ovaj način izdržavam. Dakle, ništa aktivno ne poduzimam protiv, ali ovakva vrsta iznude odnosno utjerivanja nečega što se naziva Dan državnosti nije dobro, rekao je.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković odgovorio je novinarima da ne želi “svaku komemoraciju, svaki dan kada nešto obilježavamo ili slavimo, pretvarati u polemiku s predsjednikom Republike”.

– S njime možemo polemizirati sve druge dane, ali na današnji dan sjećam se tog važnog datuma iz hrvatske povijesti, koji po mom mišljenju zaslužuje biti Dan hrvatske državnosti. Sjećam se hrvatskih branitelja, predsjednika Tuđmana. I nadam se da će to postati opće mjesto i da će predsjednik sukladno zakonu prihvatiti obilježavanje ovoga dana na adekvatan način, rekao je.

Predsjednici Vlade i Sabora Plenković i Jandroković posjetili su i grob prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, kako bi ondje položili vijenac. Prema protokolu nije predviđeno da s njima ondje bude i predsjednik Republike Zoran Milanović.
Nakon toga, od 11.30 slijedi i svečana misa u Crkvi sv. Blaža. Svečano obilježavanje nastavlja se i na Trgu svetog Marka.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je čestitku u povodu Dana državnosti, kao i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Državni tajnik Sjedinjenih Američkih Država Michael Pompeo čestitao je Hrvatskoj Dan državnosti u ime Vlade SAD-a i američkog naroda.

Facebook Komentari