Uspješno lansiran SpaceX s NASA-inim astronautima

Privatna kompanija za svemirske tehnologije poduzetnika Elona Muska SpaceX uspješno je lansirala Falcon 9 s NASA-inim astronautima koji su krenuli na put prema Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Nakon što je raketa Falcon 9 uspješno donijela astronaute u orbitu ona se uspješno vratila na tlo i izvela savršeno slijetanje. Pred astronautima Doug Hurleyem i Bob Behnkenom koji se nalaze u orbiti u kapsuli Dragon sada je pristajanje na Međunadnu svemirsku postaju.

Lansiranje je već odgođeno u srijedu i to 17 minuta prije leta zbog olujnog nevremena u blizini svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu. U zraku je bilo previše električne aktivnosti pa je odgođeno svega 16 minuta prije zakazanog vremena za polijetanje. Vremenska prognoza za danas također je bila nesigurna.

Dvojica američkih astronauta Doug Hurley i Bob Behnken tako će sudjelovati u prvom polijetanju Amerikanaca s američkog tla u zadnjih devet godina. Raketa Falcon 9 je poletjela u 15 sati i 22 minute po lokalnom vremenu, tj. 21 sat i 22 minute po hrvatskom vremenu.

Misija SpaceX Demo-2, kako je nazvana, krenula je iz Svemirskog centra Kennedy na Floridi. U kapsuli Crew Dragon, pričvršćenoj na moćnu raketu Falcon 9, NASA-ini astronauti Robert Behnken i Douglas Hurley kompletirali su povijesnu misiju, prvi prijevoz privatno napravljenim sustavom u svemirsku misiju. NASA je posljednji put astronaute u nekoj novoj letjelici lansirala prije 40 godina na početku programa shuttle, pišu 24sata.

Facebook Komentari