Roditelji negoduju: Ništa nije riješeno, zahtijevamo odgovore

Potres u Zagrebu osim stambenih objekata, oštetio je i mnoge javne ustanove, među kojima su i škole. Učenici bi na jesen trebali krenuti na nastavu, no do nedavno nije bilo jasno kako i na koji način.

Zbog pritiska roditelja, odluka koja je trebala biti donesena sredinom kolovoza, donesena je prije nekoliko tjedana, no plan razmještaja djece iz oštećenih škola u druge škole proveden je na način da neki učenici s jednog kraja Zagreba u školu moraju putovati na drugi kraj.

U takvoj su situaciji i učenici Osnovne škole Zrinski u širem centru Zagreba. Učenici viših razreda tako bi na jesen trebali krenuti u Osnovnu školu Ivo Andrić koja se nalazi u Novom Zagrebu, što će učenicima uzeti gotovo dva sata dnevno za putovanje.

U četvrtak su tako roditelji na Vijeću roditelja s ravnateljicom imali sastanak o toj odluci, s obzirom da je za nju ravnateljica morala donijeti suglasnost.

Svoje negodovanje ispred škole došlo je izraziti četrdesetak roditelja.

– Okupili smo se ovdje jer se protivimo ovoj odluci. Mislimo da je apsurdno da nam se djeca sele u Novi Zagreb i voze dnevno po sat ili dva do škole i kući, kada oko naše škole postoji nekoliko škola koje imaju jednosmjensku nastavu i u koje su se naša djeca mogla izmjestiti. Prilično je nevjerojatno da je netko napravio ovakav raspored – rekao je Petar Brkić, jedan od roditelja.

Misle kako je odluka donesena naglo i bez promišljanja.

– Bili smo šokirani da djeca iz šireg centra Zagreba idu u Novi Zagreb u školu. Nas se traži suglasnost da nam djeca mogu biti u školi nakon nastave, za vrijeme vjeronauka ili jezika koji ne pohađaju, a za ovo nas nitko nije ništa pitao – ogorčena je mama Silvija Negro Rogić.

– Naša će djeca previše vremena gubiti na putovanje, dok u blizini postoje škole koje su ih mogle primiti. Ja sam jedna od onih roditelja koja ima više djece koja će sad morati ići u škole po cijelom gradu. Starije dijete se ne želi ispisati i premjestiti negdje drugdje jer je vezana za prijatelje i profesore, no mlađe dijete koje se tek trebalo upisati, sada ne šaljem u ovu školu – kaže.

Mnoga djeca imaju izvannastavne aktivnosti koje zbog ove situacije sada neće moći pohađati.

– Nevjerojatno mi je da će mi dijete morati putovati skoro dva sata dnevno. Budući da je u statusu sportaša, pitanje je hoće li moći nastaviti sa treninzima na ovaj način – objašnjava Silvija svoju situaciju.

Roditelji se ipak nadaju da će doći do nekih promjena, jer radi se o dobrobiti djece.

– Naša djeca su na kraju najbitnija. Ja ću svom djetetu pružiti sve što budem mogla – i odvesti ju i doći po nju i omogućiti joj da se može baviti sa svim svojim aktivnostima, no to nisu svi roditelji u mogućnosti – kaže.

Roditelji se slažu da treba raditi pritisak na Gradski ured za obrazovanje i gradonačelnika, jer je malo vjerojatno da će obnova škola trajati samo godinu dana.

– Ako će se škole obnavljati po EU standardima to ne može trajati godinu dana – zaključuje Silvija.

– Mi nismo ovdje da predlažemo rješenja, mi smo tu da se borimo za najbolji interes naše djece. Djeci nije nikako u interesu da u školu idu na drugi kraj grada i ne postoji nijedan logičan razlog zašto se išlo u takvu odluku – kaže mama Mirjana Vujović Đurak.

Djeca bi, kažu nam roditelji, trebala u nepoznatom dijelu grada ovisiti sami o sebi, jer profesori nisu dužni paziti na djecu cijelo vrijeme.

– Mislim da je nekome ovo bilo najlakše rješenje i da nisu uzete sve opcije u obzir. Nisu se morale gledati samo škole kao rješenja, tu su i državne zgrade, zgrade koje su pod upravom grada. Postoje i druga rješenja koja su prije ovoga, mogla biti razmatrana – kaže.

– Ako grad nije bio sposoban sam, trebao je uključiti državu, Ministarstvo obrazovanja i druge institucije koje su sigurno mogle ponuditi rješenje, a ne donesti ovakvu odluku naprečac.

Naglašavaju kako roditelji za svaki djetetov odlazak u kino, kazalište, izvan grada Zagreba na izlet, mora potpisati svoju suglasnost, dok ih za ovako veliku odluku nitko nije konzultirao.

Roditelji su ogorčeni i na ravnateljicu jer je pristala na ovakvu odluku, gdje upitno kome ona ide u prilog.

Iako je donesena odluka da će im djeca nastavu na jesen pohađati u Sopotu, nije jasno kako bi do tamo trebala putovati, pišu 24sata.

– Nije jasan ni način na koji bi taj prijevoz trebao biti organiziran – koja firma, koji vozači, na koji način, puno je toga upitno, a alternative nema, ako je uopće razmatrana – zaključuje Mirjana.

Facebook Komentari