Bernardić o hrvatskoj nafti u mađarskim rafinerijama: To je izdaja nacionalnih interesa; Kroz pogodovanje mađarskom vlasniku uništavala se rafinerija Sisak

Za nadolazeće izbore priprema se RESTART koalicija. U Samoboru su održali konferenciju za novinare. Poručili su da će osnovati fond za istraživanje i razvoj kako bi na taj način podržali projekte važne za Hrvatsku, piše HRT.

– Fond za razvoj za inovaciju i digitalizaciju će biti potpora start up zajednici, potpora razvoju kreativnih industrija, tehnološkim inkubatorima po Hrvatskoj, kroz koje će poduzetnici s idejom dobivati sredstva, kako bi mogli razvijati svoje projekte, ali što je najvažnije, kroz taj ćemo fond razvijati visoke proizvode visoke dodane vrijednosti kako bi Hrvatska bila konkurentna i kako bi se otvarala nova radna mjesta, naglasio je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

Predsjednik Županijske organizacije SDP-a Zagrebačke županije Mihael Zmajlović, naglasio je kako je RH propustila priliku da povuče novac iz EU fondova za projekt Digitalnu transformaciju, zato što je potpuno razjedinjena.

– Ima puno resora koji se u Hrvatskoj bave time, a rezultat je veliko ništa i upravo zato je SDP i RESTART koalicija izradila strategiju digitalne transformacije Hrvatske, naglasio je Zmajlović.

Istaknuo je kako digitalna transformacija omogućava povećanje transparentnosti, a to je alat za smanjenje korupcije.

Krešo Beljak, predsjednik HSS-a i samoborski gradonačelnik je istaknuo kako je ova predizborna kampanja prilika da oni koji imaju dovoljno znanja, iskustva i rezultata iza sebe pokušaju uvjeriti ljude da glasaju za njih kako bi Hrvatsku pretvorili u modernu i naprednu državu.

Zlatko Komadina, SDP-ov koordinator za 7. izbornu jedinicu rekao je kako se nada da će ova izborna jedinica pomoći RESTART koaliciji da pobijedi na ovim izborima.

Predsjednik SDP-a i lider RESTART koalicije Davor Bernardić rekao je kako je odluka da se hrvatska nafta koja se crpi u naftnim bušotinama u zemlji direktno šalje u mađarske rafinerije, a ne u rafinerije Sisak i Rijeka, izdaja nacionalnih interesa.

– To je izdaja nacionalnih interesa. To je napuštanje radnika koji rade u rafineriji, a država još uvijek ima pola vlasništva nad Inom; rekao je Bernardić u Samoboru komentirajući napise da hrvatska nafta koja se crpi u naftnim bušotinama u zemlji direktno odlazi u mađarske rafinerije a ne u domaće.

Upozorivši kako je u zadnjih četiri godine zaslugom ove vlade uništena strateška hrvatska industrija (brodogradnja, Uljanik, rafinerija nafte u Sisku i sl), Bernardić je kazao i kako su toj odluci da hrvatska nafta direktno odlazi u mađarske rafinerije prethodile odluke da se zatvori sisačka rafinerija kao ni da ta nafta ne ide ni u riječku rafineriju.

Žalosnim smatra što smo u zadnje četiri godine slušali najave da će se Ina vratiti u hrvatske ruke i da će vlada otkupiti Inu.

– Naravno da se od toga ništa nije dogodilo nego se kroz pogodovanje mađarskom vlasniku uništavala rafinerija Sisak i nafta otpremala u Mađarsku. To nije zaštita hrvatskih interesa, to je izdaja hrvatskih interesa, poručio je.

I ministar energetike Tomislav Ćorić komentirao je medijske napise o potpisanom memorandumu između Ine i Janafa koji omogućuje, među ostalim, transport Inine nafte iz Omišlja u mađarske rafinerije. Opovrgnuo je tumačenja da se nafta iz Hrvatske, umjesto u rafineriju Rijeka, transportirala u Mađarsku na štetu Ine. Sve što je potpisano, tvrdi, u interesu je naše kompanije.

Bernardić je poručio kako se Hrvatska treba postaviti tako da zaštiti svoje nacionalne interese i ne može se dogoditi da se četiri godine ne donose odluke, ne zna se što se radi i prepušta se upravljanje Inom bez ikakve zaštite nacionalnih interesa.

– Nakon dolaska u Banske dvore radikalno ćemo zaokrenuti priču oko Ine i vidjet ćemo na koji način Hrvatska može vratiti Inu u naše ruke, ustvrdio je.

Ćorić o nacionalnoj izdaji oko Ine: Nisam potpisnik, ja sam ga supotpisao kao svjedok

Share This Article