Milanović: Ovo je prvi put da moja koža neće biti na štavljenju; Nova glavna državna odvjetnica Plenkovićev čovjek

Predsjednik Zoran Milanović dao je svoj prvi veliki intervju nakon raspisivanja izbora. Mislavu Bagi otkrio je što misli o datumu, je li se čuo s Kolindom Grabar-Kitarović, kakav odnos ima s premijerom Plenkovićem, a kakav sa susjedovim mačkom Jerryjem.

Pred predsjednikom je izazovno razdoblje. Bio je kandidat lijevih opcija. Kako će se ponašati u kampanji, ali i kako će se postaviti pri važnoj odluci – kome prvome dodijeliti mandat za sastav hrvatske vlade?

Na sva ova pitanja Zoran Milanović je odgovarao Mislavu Bagi.

Ovo su prvi izbori u nekoliko godina koje će gledati, takoreći iz dnevnog boravka.

“Ovo je prvi put da moja koža neće biti na štavljenju”, rekao je Milanović i dodao da je 5. srpnja datum koji svima odgovara. Da je to korektan datum.

Na konstataciju da će dio javnosti misliti da će izbore ‘odraditi’ s figom u džepu, s obzirom da je godinama bio vođa oporbe, rekao je da to nije tako.

“Lider oporbe nisam već godinama. Zadnji put sam 2003. sam izbore pratio iz dnevnog boravka. Ne mogu izbrisati što sam bio. Neću ni za koga navijati. Pitanje hoću li uopće glasati. Možda će moj glas presuditi”, rekao je predsjednik i zapitao se zašto bi se dovodio u situaciju da nekome govori za koga je glasao.

Smatra da ne šalje krivu poruku i pozvao građane da svoja pravo iskoriste.

“Ne govorim nikome da laže”

Govorio je i odnosu s premijerom Plenkovićem. Andreju Plenkoviću zamjerio je što mu je rekao da laže. Rekao je i da njemu ne smeta spominjanje roditelja. Prisjetio se i da je njegov otac tužio jednog šatoraša.

“Ja sam govorio, jedan od ljudi s kojima su se oni grlili u Savskoj, za mog oca rekao da je organizator ubojstva Brune Bušića. I nikome ništa. Moj otac ih je tužio. Kad sam ja plakao?”, rekao je Milanović te dodao da se nije čuo s premijerom da rasprave o toj temi u četiri oka.

Na konstataciju da je i on sam otrovan na jeziku rekao je: “Brz sam na jeziku, ali koristim konvencionalno streljivo. Ja ne govorim za druge da lažu”.

Govorio je i o načinu biranja nove glavne državne odvjetnice. Nije zadovoljan što se birala u zadnji tren. Misli da novi način biranja nije dobar.

“Vi ste osakatili tu osobu u kredibilitetu”, rekao je. Misli da je nova glavna državna odvjetnica Plenkovićev čovjek.

“Osnovno školstvo je obavezno”

Govorio je o roditeljima koji ne znaju trebaju li djecu slati u školu.

“Kad je sve zatvarano, svi su znali postaviti figure. Sad se taktizira. Osnovno školstvo je obavezno i trebalo je preuzeti odgovornost. Otvoreni su domovi za starije. Drugi problem je što dosta mladih idu na natjecanja O tome im ovisi daljnji put.To su oni koji žele više, a sustav im trenutno brani. Zašto nema školskih natjecanja ?”, zapitao se.

Rekao je i da se s bivšom predsjednicom jednom čuo.

O mačku Jerryju o kojem je njegova supruga govorila u jednom intervjuu Zoran Milanović nije htio govoriti.

“Drago mi je vidjeti psa ili mačku na hodniku. Ali nemam tu vrstu odgovornosti”, kazao je.

Facebook Komentari