Registriran u Hrvatskoj: Lijek za artritis spas za teško oboljele od koronavirusa?

Ad

Do pronalaska cjepiva, spasa za oboljele od koronavirusa mogao biti postati Actemra (tocilizumab), biološki lijek kojim se inače liječi reumatoidni artritis.

Riječ je o lijeku koji proizvodi švicarska tvrtka Roche za liječenje autoimune bolesti reumatoidnog artritisa, a za tu je namjenu registriran i u Hrvatskoj. Znanstvenici naglašavaju da postoje dobri razlozi za vjerovanje da bi lijek mogao blokirati upalni proces u plućima, odnosno smanjiti potrebu za respiratorima, kao i broj umrlih od Covida-19. Actemra djeluje tako da smanjuje razinu proteina interleukina-6 (IL-6) kojeg pacijenti s reumatoidnim artritisom i nekim drugim autoimunim bolestima imaju previše, što uzrokuje upalu.

Lijek blokira taj protein i tako se upala smiruje pa se smatra da bi mogao spriječiti i prekomjernu reakciju imunološkog sustava kod nekih pacijenata s koronavirusom. Riječ je o citokinskoj oluji zbog koje upalne molekule otežavaju disanje, odnosno virus onemogućava normalan rad pluća i dotok kisika. Također može doći do zatajenja više organa, odnosno do smrtonosnog šoka.

Zemlje koje su koristile Actemru za liječenje Covida-19, uključujući i Kinu, u jednom su izvješću već ranije navele da se od 20 liječenih teških pacijenta oporavilo čak 19, piše Jutarnji list.

Nakon što su teški pacijenti i u drugim zemljama, primjerice u Italiji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Španjolskoj, dobro reagirali na liječenje Actemrom, krenulo je nekoliko studija. Najviše se očekuje od COVACTA-e, studije koja se radi pod “patronatom” FDA (Američka agencija za hranu i lijekove). Krajem ovog mjeseca ili početkm lipnja trebali bi biti poznati rezultati istraživanja.

Facebook Komentari