Program obilježavanja 75. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945.

Počasni bleiburški vod objavio je program obilježavanja 5. obljetnice Bleiburške tragedije i
Križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945. :

P R O G R A M

obilježavanja 75. obljetnice Bleiburške tragedije i
Križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945.

– u subotu, 16. svibnja 2020.

Sukladno Zakonu o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj (NN 110/19) ovogodišnja komemoracija povodom 75. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945. održat će se u subotu 16. svibnja 2020. godine.

Na žalost, zbog pandemije izazvane korona virusom COVID-19 nije bilo moguće pripremiti središnju komemoraciju na Bleiburškom polju u Austriji, pa će se ona održati na više mjesta prema sljedećem programu:

– 10.oo sati: molitva na groblju u Unterloibachu i potom polaganje vijenaca kod spomenika na Bleiburškom polju u ime državnih vlasti Republike Hrvatske i Počasnog bleiburškog voda
(NAPOMENA: sukladno trenutnim propisima u Austriji, molitvi i polaganju vijenaca nazočni će biti voditelj Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu fra Pavo Dominković, veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić i nekolicina članova PBV-a iz Austrije)

– 11.oo sati: molitva i dova te polaganje vijenaca u ime državnih delegacija na groblju Mirogoj u Zagrebu:
(NAPOMENA: molitvu će predvoditi vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, a dovu imam Zagrebačke džamije Mersad efendija Kreštić)

– 12.15 sati: sveta misa u Katedralnoj crkvi u Sarajevu koju će predvoditi nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić
(NAPOMENA: sveta misa održat će se sukladno epidemiološkim propisima koji se odnose na vjerske obrede u Bosni i Hercegovini).

Organizator središnje komemoracije je Počasni bleiburški vod, a suorganizator u liturgijskom dijelu je Dušobrižništvo za Hrvate u inozemstvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor, a supokrovitelj je Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine

Hrvatska radiotelevizija (HRT) i Radiotelevizija Herceg-Bosne (RTV HB), kao i Hrvatski katolički radio (HKR), izravno će prenositi komemorativni skup s groblja Mirogoj u Zagrebu i svetu misu iz Katedralne crkve u Sarajevu.

Share This Article