4.1 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Bauk: Sljedeći put Milanović treba narediti i vojsci da ode

Bauk: Sljedeći put Milanović treba narediti i vojsci da ode

SDP-ov Arsen Bauk prokomentirao je incident u Okučanima.

– Nadam se da će se ubuduće više pitati zašto policija nije udaljila ove koji su nosili majice s pozdravom ‘za dom spremni’, nego zašto je predsjednik otišao. Mislim da je to bio dobar potez. Ustavni sud se 2016. već očitovao o konotacijama tog pozdrava, a predsjednik je samo postupio po tome kako je Ustavni sud ocijenio taj pozdrav, izjavio je za Jutarnji predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk.

Predsjednik SDP-ovog kluba u Saboru Arsen Bauk komentirao je u N1 studiju uživo incident u Okučanima, rekavši da je predsjednik Milanović dobro postupio pokazavši nultu toleranciju prema ustaškom pozdravu.

„Idući put ako se ovo ponovi treba otići i kao vrhovni zapovjednik narediti Hrvatskoj vojsci da ode“, kaže Bauk i dodaje da ovo danas treba biti jasan stav kako će se ubuduće postaviti prema, kako ga je nazvao, državno sponzoriranom Za dom spremni.

Ovo nije bio neodgovorni pojedinac kojem je samome palo na pamet da dođe isprovocirati predsjednika. Ova je osoba bila dio državnog protokola, organizacijskog protokola koji je izradilo jedno ministarstvo u hrvatskoj Vladi“, kaže Bauk i zaključuje da bi se moglo shvatiti kao da je HOS bio stranačka vojska HDZ-a, a ne HSP-a s obzirom na to koliko ga danas brane HDZ-ovci.

„Ali prisjetimo se `91. i `92. čelnici Hrvatske stranke prava su nosili crne uniforme, pozdravljali se sa Za dom spremni i postrojbama HOS-a davali imena prema ustaškim bojovnicima, pa to se zna, nije to ništa što tek otkrivamo“, podsjeća Bauk.

Smatra da predsjednik Vlade griješi ako misli da će desničarenjem pridobiti glasače uoči izbora je r mu ti glasači, smatra Bauk, neće zaboraviti HNS i koalicije koje je sklapao.

Kaže i da je Za dom spremni pitanje koje trebamo zatvoriti i bolje definirati zakon te podsjeća na presudu Ustavnog suda da je riječ o izrazu rasističke ideologije kojemu nije mjesto gdje država sponzorira i organizira.

„Treba jasno reći da ovo nije pitanje partizana i ustaša, tu se radi o odnosu hrvatskog naroda prema dijelu svoje povijesti koja je htjela istrijebiti barem tri nacionalne manjine, židovsku, srpsku i romsku. Znači to je stvar odnosa naroda prema svojim manjinama za koje je taj pozdrav značio smrt ili logor“, poručuje Bauk.

Smatra da izbori trebaju biti što prije ali pod uvjetom da budu regularni i dodaje kako apsurdnst situacije pokazuje i činjenica da Miroslav Škoro nije uspio dobiti propusnicu za obilježavanje Bljeska u Okučanima.

„Ja želim izbore u srpnju jer bi to značilo da je korona završila i da se regularni izbori mogu provesti“, kaže Bauk uz poruku da HDZ želi izbore u srpnju jer im je malo porastao rejting i ne odgovara im da se jasnije vide razmjeri ekonomske krize.

Ponovio je da je Stožer političko tijelo te ih pozvao da se časno povuku i prepuste Vladi donošenje političkih odluka te je još jednom upozorio da je nevjerojatno da za stanje u splitskom Domu za starije i nemoćne, čijih je troje korisnika i danas preminulo, nitko nije snosio odgovornost.

Plenkovićev partner Vrdoljak: Potpuno razumijem reakciju predsjednika RH jer taj uzvik i meni izaziva gađenje

Milanović u Okučanima poznatom HOS-ovcu rekao: Marš!; U policiju privedeni hrvatski ratni veterani

VIDEO Zoran Maras nakon incidenta u Okučanima: Ovo nije majica HOS-a, Milanović je očito dugo u karanteni

VIDEO Milanović demonstrativno napustio obilježavanje Bljeska

Poznati psihijatar Vukušić traži opoziv Predsjednika RH: Nepoštivanje digniteta poginulih za Domovinu čin je ravan veleizdaji

Puhovski: Milanovićev principijelni postupak u Okučanima pomogao Plenkoviću

Najnovije

Još iz rubrike