6.5 C
Zagreb
Naslovnica Tech U Njemačkoj bi mjere na snazi mogle biti sve do otkrića cjepiva

U Njemačkoj bi mjere na snazi mogle biti sve do otkrića cjepiva

Četiri vodeće znanstvene organizacije u Njemačkoj smatraju da neke mjere uvedene radi sprječavanja širenja virusa Covid-19 moraju ostati na snazi sve dok se ne pronađe cjepivo ili postigne kolektivni imunitet.

U zajedničkom priopćenju ove organizacije navode da njihovi matematički modeli pokazuju da je stopa reprodukcije epidemije ispod 1 u Njemačkoj od kraja ožujka, što znači da stopa novozaraženih opada.

Kako su naveli, tom padu su najviše doprinijele restrikcije i izmjene ponašanja, ali upozoravaju da situacija nije stabilna i da bi i najmanji porast te stope doveo u fazu eksponencijalnog rasta.

U priopćenju se navodi i da kolektivni imunitet kojem se teži vjerojatno neće biti postignut još nekoliko godina, zbog čega bi se neka ograničenja trebala zadržati, a navode i da cjepivo najvjerojatnije neće biti dostupno do sljedeće godine.

Stručnjaci pozivaju i da bi fokus trebao biti na tri područja: higijenske mjere, proširen kapacitet testiranja i praćenja te prilagođena ograničenja kontakta, piše Znanost.com

Najnovije

Još iz rubrike