16.6 C
Zagreb
Naslovnica Tech Znanstvenici s Oxforda optimistični: Majmuni zaštićeni cjepivom nisu oboljeli

Znanstvenici s Oxforda optimistični: Majmuni zaštićeni cjepivom nisu oboljeli

Sveučilište u Oxfordu tvrdi da je došlo do velikog pomaka u svjetskoj utrci za cjepivo protiv koronavirusa.

Mnogi znanstveni timovi morali su krenuti s testiranjem na malenom uzorku kako bi se očuvala sigurnost ljudi, ali znanstvenici s Instituta Jenner imali su prednost u toj utrci jer su protekle godine radili slična istraživanja, odnosno testirali su cjepiva na raniji oblik koronavirusa, piše Index.hr.

U svjetskoj utrci za cjepivo protiv Covid-19 bolesti zato su među prvima, piše New York Times, a testiranje cjepiva provest će na više od 6000 ljudi do kraja svibnja, nadajući se pritom ne samo da je cjepivo sigurno za ljude, već i da djeluje protiv novog koronavirusa.

Znanstvenici s Oxforda tvrde da će njihovo cjepivo, ako sve protekne u najboljem redu, biti dostupno već u rujnu. NY Times piše da su najnovije vijesti iz tog znanstvenog tima vrlo ohrabrujuće.

Šest majmuna dobilo je cjepivo s Oxforda, nakon čega su ih znanstvenici izložili visokim dozama koronavirusa. Od njega su obolijevali svi majmuni u laboratoriju osim ovih šest koji su primili cjepivo. Oni su ostali zdravi i 28 dana nakon primanja doze.

“Ova vrsta majmuna (op. a. Rhesus macaque) je najsličnija čovjeku”, rekao je Vincent Munster, istraživač koji je proveo testiranje na majmunima. Munster je dodao da će idući tjedan diskutirati rezultate ove analize, a potom i objaviti znanstveni članak u nekom od časopisa.

Imunitet kod majmuna nije garancija da će cjepivo pružiti jednaku razinu zaštite i ljudima. Kineska kompanija, koja je nedavno testirala na uzorku od 144 sudionika, SinoVac, također je istaknula da je cjepivo bilo efikasno na toj vrsti majmuna.

“To je vrlo, vrlo brz klinički program”, rekao je Emilio Emini, šef programa za pronalazak cjepiva fondacije Billa i Melinde Gates, koja financira više tvrtki koje pronalaze rješenje za novi koronavirus.

Emini objašnjava da će svakako biti potrebno više od jednog cjepiva. Neka cjepiva efikasnija su od drugih, pogotovo u skupinama poput djece ili starijih ljudi. Ili se razlikuju u cijeni i dozi. Svakako je kod produkcije virusa bolje imati više opcija, nego isključivo jednu.

Istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta na Oxfordu, ako i bude neuspješno, omogućit će važnu lekciju o prirodi i ponašanju koronavirusa te kako on utječe na imunitet.

Najnovije

Još iz rubrike