20.6 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Misterij Instituta za virologiju u Wuhanu: Je li COVID-19 stvarno rezultat nepažnje...

Misterij Instituta za virologiju u Wuhanu: Je li COVID-19 stvarno rezultat nepažnje kineskih znanstvenika?

I znanstvenici i čitava javnost dugo su nagađali kako je taj novi virus SARS-CoV-2 uopće došao u Wuhan? Sumnjalo se na jednu tržnicu na kojoj se trgovalo i divljim životinjama. Ali sad i više zapadnih medija javlja kako je taj virus možda doista došao iz Instituta za virologiju Wuhana koji se nalazi u blizini te tržnice, piše portal Deutsche Welle.

Sumnja u taj institut pojavila se na društvenim mrežama već u siječnju, doduše povezana s teorijom kako se tamo tajno istražuje novo biološko oružje. Tad je i Washington Post još pisao kako ta teorija nije istinita i kako to nije virus stvoren ljudskom rukom. Novinari tog lista razgovarali su s više virologa koji su na temelju njegovih svojstava isključili mogućnost da je on stvoren mutacijom kojom bi upravljao neki znanstvenik. To je potvrđeno i istraživanjem skupine znanstvenika predvođenih Kristianom G. Andersenom koje je objavljeno 17. ožujka u Nature Medicine.

Povrh toga, rad Instituta za virologiju u Wuhanu nije tajna i mnoga istraživanja virusa kod šišmiša, što se ondje istražuje, bila su objavljena u stručnim časopisima. U više tih istraživanja sudjelovali su i zapadni partneri, među ostalima, dobre odnose s institutom u Wuhanu ima i Galveston National Laboratory Sveučilišta Texas. Britanski Daily Mail javlja kako su američki partneri i financijski pomagali istraživanja u Wuhanu.

Gdje se zarazio nulti pacijent?

Sve to zapravo ne isključuje mogućnost da je virus zbog nepažnje znanstvenika dospio iz tog instituta u Wuhanu. Već koncem siječnja se u znanstvenom časopisu Science pojavio članak koji dovodi u sumnju tvrdnju kako je tržnica u Wuhanu ishodište virusa.

I u članku koji je objavljen u medicinskom stručnom časopisu The Lancet ukazuje se na nelogičnost te “službene” teorije o tržnici: da, većina od prvog 41 zaraženog virusom COVID-19 jest nekako bila povezana s tom tržnicom, ali 13 oboljelih s tržnicom nisu imali nikakve veze.

Povrh toga je vjerojatno da je nulti pacijent, dakle prva osoba koja je bila zaražena tim virusom, u dodir s virusom došao ili došla već u studenome 2019. Baš najraniji slučajevi zaraženih nisu imali nikakve veze s tržnicom, upozorio je već tad i profesor infektologije Daniel Lucey na Sveučilišnom medicinskom centru Georgetown u jednom intervjuu za časopis Science.

Jesu li krivi znanstvenici?

Pod tom pretpostavkom još jednom se otvara glavno pitanje: kako je virus uopće došao u Wuhan? Jedno moguće objašnjenje vodi do profesorice virologije Zhengli Shi koja je na Institutu u Wuhanu istraživala viruse kod šišmiša i koja je još ove veljače objavila stručni članak o svojim nalazima u časopisu Nature.

Portret ove znanstvenice objavio je i South China Morning Post 6. veljače i u članku se opisuje njezino znanstveno istraživanje u 28 različitih kineskih provincija. Sakupljali su uzorke izmeta šišmiša u pećinama gdje te životinje žive, a u Wuhanu su stvorili veliki arhiv virusa koji se mogu zateći kod šišmiša – to potvrđuje i članak objavljen u časopisu Spektrum/Scinetific American.

Već početkom 2019. godine ona je zajedno s kolegama objavila opsežnu studiju o virusima iz obitelji korone koje prenose šišmiši. U jednom staništu šišmiša vrste velikog potkovnjaka (Rhinolophus ferrumequinum) doista je pronašla koronavirus koji je izuzetno sličan virusu s kakvim se sad suočavamo, piše Deutsche Welle.

Tog virusa u tom institutu – nema

Znanstvenom radu njezina tima može se zahvaliti i da je tako brzo dešifriran genetski kod virusa, što je pak pruženo na uvid svjetskoj javnosti i što je omogućilo potragu za cjepivom i pouzdanim testom u brzini kakva se još nije vidjela u povijesti. Ali to je Zhengli Shi pak koštalo sve više neprijateljstva u socijalnim medijima, kako u Aziji tako i u drugim dijelovima svijeta.

Doduše, njezin kolega iz New Yorka i predsjednik udruge EcoHealth Alliance, Peter Daszak, stao je u njezinu obranu: u razgovoru na javnom National Public Radiju kategorički je ustvrdio kako je tvrdnja da je virus “pobjegao” iz laboratorija Instituta u Wuhanu “čista glupost”. Kaže kako je i osobno sudjelovao u sakupljanju uzoraka od šišmiša i kako u tom laboratoriju uopće nema epruveta s virusom SARS-CoV-2.Po njegovu mišljenju, tu se radi o “nesretnom politiziranju uzroka ove pandemije”.

No isto tako upada u oči kako je službeni Peking odnedavno počeo cenzurirati javnu raspravu o pitanju odakle je došao taj virus. Kineski veleposlanik u Velikoj Britaniji reagirao je na članak objavljen u Daily Mailu o institutu u Wuhanu kao ishodištem zaraze i s ogorčenjem ga nazvao “neosnovanim”. U priopćenju koje je objavilo to veleposlanstvo tvrdi se kako se “svim snagama” još traži ishodište virusa COVID-19.

Najnovije

Još iz rubrike