Njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel kaže da je COVID-19 najveći ispit EU-a od osnivanja

Pandemija koronavirusa je najveći ispit Europske unije od njezina osnivanja, rekla je danas kancelarka Savezne Republike Njemačke, Angela Dorothea Merkel i dodala kako je važno da Europska unija iz gospodarske krize izazvane corona virusom COVID-19 izađe snažna.

“Europska unija se, po mom mišljenju, sučeljava s najvećim ispitom od svojeg osnivanja”, rekla je Angela Dorothea Merkel. “Imamo veliki zdravstveni izazov koji, na različite načine, pogađa sve države članice”, dodala je, a prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Pandemija novog corona virusa COVID-19 odnijela je više od 50.000 ljudskih života u Europi, od čega 85 posto u Italiji, Kraljevini Španjolskoj, Francuskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Europa je s ukupno 50.209 umrlih (na 675.580 zaraženih) najteže pogođeni kontinent pandemijom virusa COVID-19, respiratorne bolesti koju uzrokuje novi corona virus.

Talijanska Republika i Kraljevina Španjolska su najteže pogođene zemlje na svijetu. U Italiji je umrlo 15.877 ljudi, a u Kraljevini Španjolskoj 13.055 prethodno oboljelih, dok je u Francuskoj je umrlo 8078, a u Ujedinjenim Kraljevstvu 4934 ljudi.

Savezna Republika Njemačka ima najmanje 95.900 zaraženih i 1418 smrtnih slučajeva, a u okviru napora da suzbije širenje novog corona virusa, priprema se uvesti karantenu od 14 dana za građane koji se vraćaju iz inozemstva, prenosi britanska novinska agencija REUTERS.

Mjera s kojom se danas složio tim njemačke vlade za borbu protiv corona virusa COVID-19 primjenjivat će se na njemačke državljane, osobe s dugoročnim mjestom boravka u SR Njemačkoj i građane EU-a koji se vraćaju u zemlju nakon nekoliko dana u inozemstvu.

Nova mjera koja će se uvesti 10. travnja neće se odnositi na prekogranične radnike, one koji putuju poslom i radnike koji pružaju servisne usluge a moraju radi posla napustiti zemlju na nekoliko dana. Izuzeća se predviđaju i za vozače kamiona, medicinsko osoblje i putnike u tranzitu kroz Saveznu Republiku Njemačku.

Osobama koje nisu državljani ili nemaju boravište u Saveznoj Republici Njemačkoj još od sredine ožujka nije dopušten ulazak u zemlju, osim ako nemaju “opravdan razlog za putovanje”.

Otkako je SR Njemačka uvela kontrole na svojim granicama s Republikom Austrijom, Švicarskom Konfederacijom, Francuskom Republikom, Velikim Vojvodstvom Luksemburg i s Kraljevinom Danskom 16. ožujka ove godine, ulazak je odbijen za 70.000 ljudi, po službenoj izjavi  Ministarstvu unutarnjih poslova SR Njemačke. (Theo Ljubić,  REUTERS, tagesschau, DPA)

Share This Article