BiH: Žarište je sada Čitluk, gdje se virus uvukao u samostan časnih sestara u Miletini

Ad

Broj oboljelih u Bosni i Hercegovini prešao je 450. U Republici Srpskoj ih je 250. Više od 150 u Banjoj Luci. Devetnaest zaraženih u BiH je izliječeno, a umrlo je 13 osoba. Žarište je sada Čitluk, gdje se virus uvukao u samostan časnih sestara u Miletini, piše HRT.

Podaci o broju zaraženih mijenjaju se iz sata u sat. No, ima i dobrih vijesti. Nakon svih poduzetih mjera, stanje u Konjicu, gdje je 27 zaraženih, i u Mostaru, gdje ih je 25, liječničke službe stavile su pod nadzor.

U ovom trenutku najsloženija je situacija u čitlučkoj općini.

– Tu nam je situacija alarmantna, jer u jednom samostanu su 23 časne sestre. Dugo su bile zajedno i veći broj njih pokazuje simptome. Neke su već primljene ovdje na odjel, kazao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije Nermin Avdić.

Samostan u Miletini je u karanteni. Hranu i ostale potrepštine časnim sestrama dostavljaju volonteri. Slično se organizira i u Majčinu selu u Međugorju.

– Probat ćemo i tu napraviti jednu karantenu premda je tu bio samo posjet tih sestara pa ćemo pratiti i vidjeti situaciju kako će se dalje razvijati, kazao je Avdić.

Pozvane su sve osobe koje su bile u kontaktu da se jave. Ohrabruje ponašanje građana koji se strogo drže propisanih mjera, a nošenje maske na javnom prostoru je obvezno.

– Tijekom jučerašnjeg dana nije evidentiran niti jedan prekršitelj koji je u zabrani kretanja, rekao je načelnik Sektora uniformirane policije MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije Branko Drinovac.

Što je potrebno za prevenciju, ponovio je glasnogovornik Kriznog stožera civilne zaštite Zapadnohercegovačke županije Stjepan Zovko:

– Maska, šal, pamučna traka i ostalo. I poštovati socijalnu distancu.

Sve mjere ograničenog kretanja i policijski sat od 20 do pet ujutro ostaju na snazi do daljnjega, piše HRT.

Korona virus: Prestaje s radom 20 pograničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom

Facebook Komentari