Capak: Mjere zasad ostaju; Hoće li zabraniti šetanje psa? Hoće li se Covid-19 vratiti na jesen? Zašto pretjerano dezinficiranje nije dobro?

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak gostovao je u Novom danu gdje je odgovarao na pitanja gledatelja N1 televizije.

– Ako gledamo kumulativni broj oboljelih, linija je uspravna, ali može biti i uspravnija. Kad se dnevne brojke krenu smanjivati i kumulativna linija koju imamo će se početi smanjivati, rekao je Capak.

– Sve radimo na tome da uspostavimo sustav hospitalizacije srednjih i srednje teških slučajeva jer ovo što se dogodilo u Italiji je najgori scenarij, da nema mjesta za one najteže slučajeve.

Kaže da u ovom trenutku imamo 44 liječnika, 10 stomatologa i 30-ak medicinskih sestara koji su pozitivni.

– I skoro tisuću njih je u samoizolaciji. Naš zdravstveni sustav je okrznut, ali činimo sve da se virus ne širi sustavom, rekao je Capak.

– Mi smo rekli da pojačavamo testiranje u zdravstvenom sustavu. Donijeli smo odluku da će se prilikom povratka na posao svi testirati, da nam neki kliconoša bez simptoma ne uđe u sustav i širi zarazu, rekao je ravnatelj HZJZ-a dodajući da će se pojačati i testiranje osoblja koje radi s rizičnom populacijom.

Funkcioniranje Imunološkog zavoda pomoglo bi u ovoj krizi, smatra Capak.

“Da imamo Imunološki zavod imali bismo puno manje problema. Općenito, a i sada. Oni, nažalost, dugo već ne funkcioniraju kako treba. Rade neke poslove u vanjskim pogonima. Mi smatramo da uvijek postoji nada, radi se na tome da se Imunološki pokrene, pa makar i u onim segmentima koji nisu cjepiva, to je najteže pokrenuti. Mi smo se dogovorili da nam rade podloge, uz malo problema jer godinama to nisu radili, oni su to pokrenuli. Pomažu nam”, rekao je.

“Za cjepivo je potrebno vrijeme. Mi se moramo boriti oružjem koje sad imamo, to su izolacija, karantena…”, kazao je ravnatelj HZJZ-a za N1.

Capak kaže da je ove godine dosad bilo 25 službenih prijava smrti od gripe.

– Imamo 59.000 prijavljenih slučajeva zaraze gripom, kaže Capak.

Capak je upitan hoće li se izliječeni zdravstveni radnici vraćati na ‘prvu liniju borbe’ protiv koronavirsa.

– Zdravstveni radnici će se vratiti na svoje radno mjesto. Njih ćemo testirati jesu li negativni. Oni koji su bili kod kuće, oni će također trebati obaviti taj test, rekao je ravnatelj HZJZ-a.

Kolika je prosječna dob ozdravljenih od Covida-19 u RH? Naime, spominje se samo starosna dob oboljelih i umrlih…

– Oko 50 godina je prosječna dob i ozdravljenih.

Hoće li se epidemija vratiti nakon ljeta?

– Nitko ne zna hoće li se Covid-19 vratiti na jesen ili zimu. Ne znamo hoće li se pojavljivati sezonski poput gripe, ili će nestati poput SARS-a, ili će mutirati, ili ćemo imati cjepivo… Taj scenarij nemoguće je predvidjeti, rekao je Capak.

Progovorio je i o svojoj prognozi da bi ove mjere mogle potrajati do 1. lipnja.

– Ako se ove mjere pokažu kao dobre i da stvar držimo pod kontrolom, mi možemo ublažavati te mjere, poručuje Capak.

Treba li postrožiti mjere u Hrvatskoj? Hoće li i nama zabraniti šetati pse?

– Neće. To smo rekli bezbroj puta – izlazak van za one koji nisu u samoizolaciji je dopušten, nije dopušteno druženje, podsjeća ravnatelj HZJZ-a.

Bi li koristilo pred dućane, pa i tržnice, postaviti tepihe natopljene dezinfekcijskim sredstvom, kako se virus ne bi širio cipelama? Prati namirnice?

– Dezificijensi su moćno oružje. Antiseptici i dezificijensi su nam pomogli suzbiti mnoge bolesti. Međutim, špricanje svega i svačega dovodi do situacije da uništavamo korisne bakterije i uništavamo okoliš. Potencijalno stvaramo superbakterije otporne na dezificijense. Zato oprezno sa njima. Građanima preporučam da kad donesu namirnice, te namirnice je vjerojatno slagao netko sa rukavicama. Ako nije, to bi trebalo oprati. Tako će se teško prenijeti. Vi što donesete iz dućana, ono što se termički obrađuje, vi nećete tako prenijeti bolest, virus se razgrađuje na 70 stupnjeva. Poslije diranja nečega što je dirao netko drugi treba oprati ruke. Špricanje u dućanima je nemoguće iza svakog korisnika naprimjer kolica. Puno je bolja mjera prati ruke, savjetuje Capak.

Capak kaže kako je u ovom trenutku najbolje da ove mjere ostanu na snazi, ali da će ih evaluirati za tjedan dana ako ne dođe do naglog skoka broja zaraženih, posebno jer nam se približava najveći kršćanski blagdan Uskrs.

– Ograničenje kretanja je bila korisna mjera, jer je nakon potresa masa građana krenula prema jugu. U ovom trenutku moje mišljenje je da trebamo zadržati razinu distanciranja, a kroz tjedan dana ćemo to evaluirati i vidjeti treba li to olakšati. Dolazi Uskrs, svima nam je u interesu da dođemo u situaciju da ublažimo mjere, kaže Capak.

Facebook Komentari