Bugarska zabranila izvoz lijekova na bazi kinina, djeluju protiv korona virusa

Ukupni broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Bugarskoj je 127, 22 više u odnosu na četvrtak, a imaju i tri smrtna slučaja, prenose bugarski mediji.

Prvi oporavljeni pacijent, žena, otpustit će se s Vojnomedicinske akademije u subotu, prenosi BTA..

U tijeku su razgovori s distributerima lijekova za koje kaže Svjetska zdravstvena organizacija da će biti učinkovita u liječenju Covid-19. Bugarska ima ima 35.000 doza kinina i može se proizvesti više.

Ministar zdravlja Kiril Ananiev naredio je zabranu izvoza lijekova na bazi kinina do daljnjeg, priopćilo je Ananievovo ministarstvo u petak.

Cilj je zadovoljiti domaću potražnju takvih lijekova u epidemiji koronavirusa.

Zabrana je uvedena nakon sastanka premijera Bojka Borisova, ministra zdravlja Kirila Ananieva, nacionalnog savjetnika za invazivnu kardiologiju prof. Ive Petrova i članova nacionalne radne skupine za koronavirus. Profesor Petrov upoznao je premijera s pozitivnim učincima lijeka protiv malarije, klorokvinom u liječenju bolesnika zaraženih COVID-19, te je naveo kineske i francuske studije koje sugeriraju da lijek suzbija simptome koronavirusa i ubrzava oporavak.

Premijer Borissov naredio je ministru zdravlja Kirilu Ananievu da poduzme sve korake i nabavi dovoljno lijekova na bazi kinina.

Premijer Borissov u kontaktu je sa svojim kineskim kolegom Li Keqiangom u vezi s mogućnostima uvoza klorokina iz Kine.

VIDEO Kombinacija Hydroxychloroquine (Lijek protiv malarije) i azithromycin (izumili Hrvati) djeluje protiv korona virusa

Facebook Komentari