Kinezi kreću u masovnu proizvodnju lijeka za korona virus: Kažu da djeluje i ne šteti, a postoji od ranije u Japanu

Kina je dovršila kliničko istraživanje Favipiravir-a, antivirusnog lijeka koji je pokazao dobru kliničku učinkovitost protiv nove koronavirusne bolesti (COVID-19), objaviljeno je službeno u utorak, prenosi državna kineska agencija Xinhua.

Favipiravir, lijek protiv gripe koji je odobren za kliničku upotrebu u Japanu 2014. godine, nije pokazao očigledne štetne reakcije u kliničkom ispitivanju, rekao je Zhang Xinmin, direktor kineskog Nacionalnog centra za razvoj biotehnologije pri Ministarstvu znanosti i tehnologije.

Više od 80 pacijenata sudjelovalo je u kliničkom ispitivanju u bolnici u gradu Shenzhen, provincija Guangdong na jugu Kine, uključujući 35 pacijenata koji su uzimali Favipiravir i 45 bolesnika u kontrolnoj skupini. Rezultati su pokazali da su pacijenti koji su primali lijek Favipiravir u kraćem vremenu postali negativni za virus u usporedbi s bolesnicima u kontrolnoj skupini.

Multicentrična klinička studija koju je vodila bolnica Zhongnan sa Sveučilišta Wuhan također je sugerirala da je terapijski učinak Favipiravira mnogo bolji od kontrolne skupine.

Favipiravir se preporučuje timovima za medicinsko liječenje te ih treba što prije uključiti u dijagnozu i plan liječenja COVID-19, rekao je Zhang.

Kineska farmaceutska kompanija odobrila je Nacionalnu upravu za medicinske proizvode da masovno proizvodi lijek i osigura stabilnu opskrbu, dodao je Zhang.

Kina također podstiče korištenje nekih naprednih tehnologija poput matičnih stanica i umjetnog pročišćavanja jetre i krvi u liječenju teških slučajeva.

Zhang je rekao da se terapija matičnim stanicama pokazuje efikasnom u smanjenju teških upalnih reakcija uzrokovanih COVID-19, kao i u smanjenju ozljeda pluća i plućne fibroze kod pacijenata.

Kina je pokrenula nekoliko programa kliničkih istraživanja terapije matičnim stanicama protiv COVID-19, uključujući lijek matičnih stanica koji je odobren za kliničko ispitivanje i terapiju mezenhimskih matičnih stanica.

Terapija matičnim stanicama koristi se za liječenje 64 pacijenta u teškom i kritičnom stanju. Teškoće disanja tih pacijenata postupno su olakšane i obično su izliječeni u osam do 10 dana. Terapija je također pokazala prednosti u prevenciji plućne fibroze i poboljšanju dugoročne prognoze za pacijente.

Kinesko društvo za staničnu biologiju i Kinesko medicinsko udruženje zajedno su izdali smjernicu za standardizaciju kliničkih istraživanja i primjene terapije matičnim stanicama protiv COVID-19.

Zhang je rekao da Kina pokušava koristiti umjetnu tehnologiju pročišćavanja jetre i krvi za liječenje kritično bolesnih pacijenata. Pacijenti koji su primili ovaj tretman primijetili su smanjenu razinu upalnih faktora i poboljšanje slike na plućima. Vrijeme disanja uz potporu ventilatora smanjeno je u prosjeku za 7,7 dana, prenosi državna kineska agencija Xinhua.

Sjajna vijest iz Italije, 79-godišnji pacijent izliječen lijekom za koji je najavljeno da će se testirati i kod nas

Facebook Komentari