Korona virus: Od sutra nema nastave na dva fakulteta u Hrvatskoj

Foto: FPZ Facebook

Zbog epidemije koronavirusom neki fakulteti u Hrvatskoj počeli su organizirati nastavu online iako Vlada još nije donijela mjeru zatvaranja obrazovnih institucija.

Zbog epidemiološke situacije u svijetu i temeljem preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite RH, na Fakultetu političkih znanosti – od petka 13. ožujka 2020. do daljnjeg – obustavljaju se svi skupovi, uključujući nastavu (predavanja na obaveznim predmetima) te akademske i javne događaje sa 100 ili više sudionika, stoji u objavi FPZ-a, prenosi HRT.

Dodaju da će se nastava s manje od 100 sudionika održavati, ali pohađanje nije obavezno.

– Pozivamo studente da nastave pratiti izvješća nadležnih službi u situaciji koja se brzo mijenja. Dođe li do potpune obustave nastave u prostorijama Fakulteta, nastavnici će se javiti svojim studentima i obavijestiti ih o načinu nastavka održavanja nastave putem mrežnih stranica Fakulteta (intranet) i/ili drugih digitalnih kanala. Nastava u ljetnom semestru se u svakom slučaju nastavlja; bude li potrebno, nastavlja se na daljinu.

HRT doznaje i da se nastava od sutra (petka, 13. ožujka 2020.) odgađa i na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci (za redoviti i izvanredni studij te Erasmus nastavu). U obavijesti studentima stoji i da se od 23. ožujka pripreme za praćenje online nastave.

U vezi aktualnosti oko širenja koronavirusa, oglasila se i rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija.

– Uprava Sveučilišta u Rijeci je u stalnom kontaktu s Kriznim stožerom civilne zaštite PGŽ i Ministarstvom znanosti i obrazovanja, te sve podatke redovito i odmah komunicira s upravama sastavnica i putem mrežnih stranica Sveučilišta u Rijeci. Svi skupovi s međunarodnim sudjelovanjem su odgođeni ili otkazani, a u koordinaciji s nacionalnim nadležnim tijelima provode se i opće upute vezane uz okupljanja većeg broja osoba. Od početka veljače uprava Sveučilišta zajedno s predsjedništvom Studentskog zbora funkcionira kao krizni stožer za COVID-19, organizirana je 24-satna pripravnost koju organizira prof. dr. sc. Alen Ružić. Dekan Medicinskog fakulteta je imenovan savjetnikom za praćenje razvoja događanja vezanih uz pandemiju koronavirusa, izjavila je Prijić Samaržija i dodala:

– Nastavno na Preporuku visokim učilištima vezano uz organizaciju obrazovnog procesa na daljinu, koju smo zaprimili jučer od strane MZO, sve sastavnice će se u roku od 24 sata izjasniti o načinima na koji će visoka učilišta uspostaviti održavanje nastave u situaciji u kojoj se ne može odvijati neposredna učionička nastava. Sveučilište u Rijeci je dostavilo dodatna pojašnjenja i upute sastavnicama vezane uz osiguravanje resursa Sveučilišnog računarskog centra (SRCE) koje funkcionira na nacionalnoj razini. Sveučilište u Rijeci ima Certifikat o usklađenosti s normama [email protected] koji izdaje CARNET, uređen LDAP imenik s @uniri.hr identitetima za sve djelatnike i studente Sveučilišta, kao i odgovarajući sekundarni LDAP imenik, čime su stečeni svi tehnički preduvjeti za organizaciju izvan-učioničke nastave.

Prijić Samaržija je naglasila i da je Sveučilište, također nastavno na upute HZJZ, izradilo upute za kolektive i poslodavce o osiguravanju uvjeta koji su nužni za prevenciju bolesti i sprječavanje širenja virusa te da se studenti smješteni u studentskim domovima mogu kontinuirano savjetovati sa stručnim timovima u Ambulanti smještenoj na Kampusu.

Facebook Komentari