Skandal u HUP-u: Bernard Jakelić otišao zbog seksualnog uznemiravanja više od deset žena

Zamjenik glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca, Bernard Jakelić našao se u središtu skandala. Nakon 24 godine rada napustio je radno mjesto. Iako Tportal piše kako je dobio otkaz zbog više od deset slučajeva seksualnog uznemiravanja djelatnica HUP-a, on je za RTL rekao kako se radi o sporazumnom raskidu.

Informaciju da su djelatnice HUP-a prijavile seksualno uznemiravanje potvrdio je tportalu Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić .

‘Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova zaprimila je pritužbe više od deset zaposlenica Hrvatske udruge poslodavaca vezano za seksualno uznemiravanje na radnom mjestu od strane osobe na rukovodećoj poziciji. Pravobraniteljica je provela ispitni postupak te, u očekivanju zaključka Hrvatske udruge poslodavaca, obavijestit ćemo vas o ishodu postupka.’

‘Hrvatska udruga poslodavaca snažno zagovora odgovorno poslovanje koje uključuje nultu stopu tolerancije prema svakom obliku mogućeg nekorektnog ponašanja ili komunikacije na radnom mjestu. Stoga je vodstvo udruge odmah nakon što je zaprimilo pritužbu na neprimjereno ponašanje pokrenulo postupak, sukladno internim procedurama i zakonskim obvezama, kako bi se utvrdile sve okolnosti i trenutačno otklonila svaka osnova za takve ili slične pritužbe. U detalje postupka i pritužbi ne možemo ulaziti zbog obveze čuvanja tajnosti u postupku, a Hrvatska udruga poslodavaca i Bernard Jakelić raskinuli su radni odnos.’, odgovorio je HUP tportalu.

Jakelić je radio u HUP-u od 1996. godine na raznim pozicijama, a titulu zamjenika glavnog direktora držao je od 2010. godine – bio je zamjenik direktora u mandatima Đure Popijača, ali i sadašnjeg direktora Davora Majetića. Kratko je bio i vršitelj dužnosti glavnog direktora HUP-a nakon što je Popijač otišao u Vladu.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Osijeku, a magistrirao je poslovno pravo i poslovne transakcije na Sveučilištu J.J. Strossmayera. Član je brojnih poslodavačkih udruženja i institucija, a radio je i kao glavni pregovarač pri sklapanju granskih kolektivnih ugovora s Vladom. Osim toga, bio je u nadzornim odborima kompanija MIV iz Varaždina te Našičke zvijezde MI, a 2009. bio je i član Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Podaci Poslovne Hrvatske navode i da obnaša funkciju člana Upravnog vijeća Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Ostavku u Nadzornom odboru MIV-a Jakelić je podnio 2018., i to dan nakon što je ostavku podnio tadašnji direktor Franjo Turek. Jakelić je tada opravdao svoju ostavku ‘intenzitetom i obujmom njegovih svakodnevnih obaveza, koji je dosegao neodrživu razinu’.

Facebook Komentari