Priopćenje honkonškog ministarstva: Otkrivanje niske razine virusa COVID-19 u psa

ilustracijailustracija

Glasnogovornik honkonškog Odjela za poljoprivredu, ribarstvo i očuvanje (AFCD) rekao je u petak 28. veljače da je test na korona virus (COVID-19) na psu – slabo pozitivan.
 
26. veljače AFCD je od Ministarstva zdravstva zaprimio uputnicu da će pas zaražen virusom COVID-19 biti predan AFCD-u.

Osoblje AFCD-a istog je dana u večernjim satima pokupilo psa iz stana u Tai Hang-u i poslalo ga u ustanovu za držanje životinja u luci Hong Kong na mostu Hong Kong-Zhuhai-Macao. Za ispitivanje virusa COVID-19 prikupljeni su oralni, nazalni i rektalni uzorci. Uzorci nosne i usne šupljine testirani su i rezultat je slabo pozitivan na virus COVID-19. Pas nema nikakvih relevantnih simptoma.
 
Navedeni pas jedini je pas pod karantenom u objektu za držanje životinja u luci Hong Kong na mostu Hong Kong-Zhuhai-Macao. Ne postoje druge životinje koje koriste navedenu ustanovu. Osoblje ovog odjela pojačat će čišćenje i dezinfekciju objekata za držanje životinja.
 
Trenutno, AFCD nema dokaza da se kućni ljubimci mogu zaraziti virusom COVID-19 ili mogu biti izvor zaraze ljudima. Odjel će provesti pažljivi nadzor nad navedenim psom i prikupiti daljnje uzorke za testiranje kako bi se potvrdilo je li pas doista zaražen virusom ili je to posljedica onečišćenja okoline usta i nosa. Ponovljena ispitivanja provodit će se za psa i on će se vratiti tek kada rezultat testa bude negativan.
 
Glasnogovornik je rekao da za osiguranje zdravlja ljudi i životinja, odjel savjetuje da se kućne ljubimce, za koje je potvrđeno da su zaraženi virusom COVID-19 stavi u karantenu. Kućni ljubimci će se isporučiti u označene objekte za držanje životinja AFCD-a na karantenski i veterinarski nadzor 14 dana. Uzorci će se uzimati za ispitivanje virusa COVID-19, prema potrebi.
 
Glasnogovornik je podsjetio vlasnike kućnih ljubimaca da održavaju dobru higijenu i nakon kontakta s kućnim ljubimcima temeljito peru ruke sapunom ili sredstvom za čišćenje alkohola. Vlasnici kućnih ljubimaca neka nose maske dok izlaze. Ako postoje promjene u zdravstvenom stanju kućnih ljubimaca, potrebno je što prije zatražiti savjet veterinara, piše na stranici honkonškog ministarstva.

Novih priopćenja o zaraženom psu od petka nije bilo.

Facebook Komentari