Migranti iz Slunja tražili azil; U prošloj godini 140% više slučajeva prelazaka

Nakon što je u srijedu objavljeno da je u karlovačku Opću bolnicu s Vojnog poligona Eugen Kvaternik kod Slunja dan ranije dovezen teško stradali državljanin Maroka, migrant koji je ilegalno ušao u Hrvatsku, iz Policijske uprave karlovačke poslali su N1 detaljnije informacije vezane uz taj događaj kao i statistiku za prošlu godinu.

Državljanin Maroka stradao je kad je u bijegu skočio s litice u ponor dubine nekoliko metara te teško ozlijedio nogu.

Naime, pripadnici Hrvatske vojske su u noći s nedjelje na ponedjeljak na prostoru vojnog poligona u Slunju pronašli sedam osoba, stranih državljana, u neovlaštenom ulasku. Jedan od njih je pokušao pobjeći skokom u provaliju, no pritom je ozlijedio nogu koja je bila vidljivo deformirana.

Nakon što su je vojnici imobilizirali, pozvana je Hitna pomoć koja ga je prevezla u bolnicu. Ostali strani državljani u ponedjeljak su predani policijskim službenicima Policijske postaje Slunj, a kako javljaju iz policije, sve pronađene osobe izrazile su namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu, odnosno azilom.

Povećanje broja pokušaja nezakonitih prelazaka

Iz PU karlovačke naglašavaju da se u prošloj godini povećao trend pokušaja nezakonitih prelazaka. Na razini Hrvatske bilježi se rast od preko 140% obrađenih slučajeva.

“Nažalost, povećanju je razlog djelomice i smještaj kampa Vučjak u BiH koji je svojim položajem usmjeravao migrante na nezakonite prelaske, ali na području PU ličko-senjske”, rekli su iz PU karlovačke te istaknuli da poduzimaju sve mjere i radnje te usmjeravaju tehničke i operativne kapacitete na zaštitu granice.

Tijekom 2019. godine na području PU karlovačke 339 osoba izrazilo je namjeru za međunarodnom zaštitom u RH dok je tijekom 2020. godine zaključno sa 19. veljače 2020. godine 67 osoba izrazilo namjeru za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj.

Također, iz policije naglašavaju da se inače prema osobama koje nisu podnijele zahtjev za azilom, a nezakonito su prešle granicu, u upravnom postupku donose odluke o povratku sukladno Direktivi 2008/115/EZ EU Parlamenta i Vijeća o zajedničkim standardima i postupcima država članica za vraćanje državljana trećih zemalja s nezakonitim boravkom, odnosno sukladno Zakonu o strancima.

Migrant iz Maroka stradao na vojnom poligonu u Slunju, MORH objasnio što se dogodilo

Facebook Komentari