Glinena pločica stara 3700 godina: Jednostavnija i preciznija trigonometrija koja ima jasne prednosti u odnosu na našu

Foto: UNSW

Dr. Daniel Mansfield i njegov tim sa Sveučilišta Novi Južni Wales u Australiji došli su do nevjerojatnog otkrića. Dok su proučavali glinenu pločicu staru 3700 godina iz drevne civilizacije Babilona, ​​otkrili su dokaze da su Babilonci radili nešto zapanjujuće: trigonometriju!

Kako piše Upworthy, većina je povjesničara Grcima pripisala izradu studije bokova i uglova trokuta, ali ova tablica predstavlja nepobitne dokaze da su Babilonci koristili tehniku ​​1500 godina prije Grka.

Mansfield i njegov tim su nevjerojatno ponosni. Ono što su otkrili jest da je pločica zapravo drevna tablica trigonometrije.

“Do sada je bila velika misterija njezina svrha – zašto su drevni pisari izvršili složen zadatak generiranja i razvrstavanja brojeva na pločici. Naše istraživanje otkriva da Plimpton 322 opisuje oblike pravokutnih trokuta koristeći novu vrstu trigonometrije na temelju omjera, a ne kutova i kružnica. To je fascinantno matematičko djelo koje pokazuje nesumnjivu genijalnost”, izjavio je Dr. Daniel Mansfield.

“Pločica ne sadrži samo najstariju trigonometrijsku tablicu na svijetu; to je i jedina potpuno točna trigonometrijska tablica, zbog vrlo različitog babilonskog pristupa aritmetike i geometrije.

To znači da ima veliku važnost za naš moderni svijet. Babilonska matematika možda nije bila u modi više od 3000 godina, ali ona ima moguće praktične primjene u istraživanju, računalnoj grafici i obrazovanju. Ovo je rijedak primjer drevnog svijeta koji nas uči nečemu novom”, ističe Mansfield.

Do ovog otkrića grčki astronom Hipark smatrao se ocem trigonometrije.

“Plimpton 322 prethodio je Hiparku više od 1000 godina. Otvara nove mogućnosti, ne samo za moderna istraživanja matematike, već i za matematičko obrazovanje. Pomoću Plimptona 322 vidimo jednostavniju i precizniju trigonometriju koja ima jasne prednosti u odnosu na našu”, ističe Mansfieldov suradnik Norman Widberger.

“Riznica babilonskih tableta postoji, ali samo ih je mali dio proučen. Matematički se svijet tek budi zbog činjenice da nas ta drevna, ali vrlo sofisticirana matematička kultura ima mnogo naučiti”, dodao je.

Stručna javnost uzbuđena je zbog ovog otkrića, a neki matematičari misle da bi nam proučavanje Babilonaca moglo pomoći u poboljšanju načina na koji gledamo na trigonometriju, piše N1.

Share This Article