Više od 1400 mrtvih i 64000 zaraženih koronavirusom COVID-19 u NR Kini. Umiru i u DNR Koreji, dok SAD smatra da kineski Politbiro sustavno laže o broju umrlih

Po službenim podacima Vlade Narodne Republike Kine, broj umrlih od novog koronavirusa porastao je na gotovo 1400, dok Sjedinjene Američke Države žale zbog “nedostatka transparentnosti” u kineskom izvještavanju o bolesti, prevedeno, u SAD-u smatraju kako kineski komunistički Politbiro sustavno laže o broju umrlih i zaraženih, javlja britanska novinska agencija REUTERS.

Kineske vlasti objavile su da je u kontinentalnom dijelu NR Kine (dale, bez Hong Konga i Makaa) sada gotovo 64.000 zaraženih, što svjedoči o naglom širenju bolesti u zadnja dva dana zbog proširene definicije slučajeva zaraze.

Kinesko zdravstveno povjerenstvo koje ima ovlasti ministarstva danas je izvijestilo o 121 nova smrtna slučaja u zemlji u zadnja 24 sata, oduzimajući od ukupnog broja 108 mrtvih koji su ranije zabilježeni u pokrajini Hubei, ishodištu epidemije. Tu izmjenu opravdava “dupliciranjem u statistikama” koje je utvrđeno nakon “provjere”, a nakon toga je objavljeno da je ukupan broj umrlih u zemlji 1.380.

Iako je u početku čestitala Pekingu na “profesionalnom radu” u borbi s epidemijom, Bijela kuća se jučer odjednom distancirala i to s debelim razlogom. “Pomalo smo razočarani nedostatkom transparentnosti kod Kineza”, požalio se novinarima Lawrence Alan »Larry« Kudlow, glavni gospodarski savjetnik američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa. “Je li Politbiro (vodstvo Komunističke partije) doista iskren?”- pred američkim i svjetskim medijima pita javno Lawrence Alan »Larry« Kudlow.

Napose je izrazio žaljenje zbog toga što je službeni Peking odbio višekratne prijedloge Washingtona da u Narodnu Republiku Kinu pošalje američke stručnjake. ”Kineske vlasti nam ne dopuštaju dolazak”, istaknuo je Lawrence Alan »Larry« Kudlow.

Ove američke kritike dolaze u trenutku kada su kineske zdravstvene vlasti u provinciji Hubei jučer na opće iznenađenje izvijestile da su proširile definiciju slučajeva zaraženih virusom Covid-19 koji  je uzročnik i upale pluća. Nova metoda dijagnosticiranja automatski je snažno povećala broj zaraženih – u četvrtak za više od 15 tisuća, a u petak za još pet tisuća novooboljelih.

Jučer su se prvi putnici s kruzera Westerdam, koji je nekoliko azijskih država odbilo zbog straha od koronavirusa COVID-19, iskrcali u Kraljevini Kambodži, nakon što je objavljeno da 20 ljudi testiranih na brodu nije zaraženo. “Prvi putnici s Westerdama kreću kući! Sretni smo što ih možemo pozdraviti”, objavilo je rano u petak na Twitteru Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Phnom Penhu.

Kruzer kompanije Holland America Line pristao je u kambodžanskoj luci Sihanoukville kasno u četvrtak, nakon što su ga prethodno odbili Republika Filipini, Tajvan, Japan, Republika Koreja i Kraljevina Tajland zbog nepotvrđene bojazni od zaraze koronavirusom COVID-19.

Novi soj virusa COVID-19 proširio se na više od 20 država u svijetu, no velika većina zaraženih i gotovo svi umrli su u Narodnoj Republici Kini, makar i vijesti iz sjeverne DNR Koreje javljaju o slučajevima umrlih.

Sjedinjene Američke Države “ozbiljno su zabrinute” zbog mogućeg širenja epidemije koronavirusa COVID-19 u DNR Koreji i spremne su pomoći američkim i međunarodnim organizacijama u borbi protiv tog smrtonosnog virusa na tom području, priopćio je jučer američki Department of State.

“Snažno podržavamo napore američkih i međunarodnih zdravstvenih organizacija na suzbijanju širenja koronavirusa COVID-19 u DNR Koreji”, izjavila je je glasnogovornica amerikog Ministarstva vanjskih poslova, Morgan Deann Ortagus.

Međunarodna federacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca prethodno je  zatražila izuzeće sankcija Pjongjangu kako bi joj se omogućio bankovni prijenos sredstava u DNR Koreju “neophodnih za spasilačke intervencije”. Istaknuta je hitna potreba za osobnom zaštitnom opremom i priborom za testiranje kako bi se pripremili za pojavu zaraze u DNR Koreji, koja graniči s NR Kinom gdje je virus prvi put identificiran.

“Sjedinjene Američke Države su spremne odobriti pomoć tim organizacijama”, dodala je Morgan Deann Ortagus u izjavi.

Komunistička država DNR Koreja nije potvrdila nijedan slučaj zaraze koronavirusom COVID-19, ali državni mediji kažu da je Vlada uvela jednomjesečnu karantenu u slučaju sumnje na pojavu virusa,  a očekuje se da to bezuvjetno poštuju sve vladine institucije i posjetitelji iz inozemstva. Obustavljeni su avionski letovi i željeznički promet sa susjedima, uvedena obvezna karantena za nedavno pristigle strance i gotovo u potpunosti je zabranjen prelazak sjevernokorejske granice, javlja britanska novinska agencija REUTERS.

Iako su neke medijske kuće južne, Republike Koreje izvijestile o slučajevima zaraze i o smrtnim ishodima od koronavirusa COVID-19 u DNR Koreji, dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije WHO sa sjedištem u Ženevi rekli su za Glasa Amerike (VOA – Voice of America) da nisu obaviješteni niti o jednom potvrđenom mrtnom slučaju.

Ogranak međunarodnog Crvenog križa  u DNR Koreji mobilizirao je 500 volontera kao jedina humanitarna organizacija koja ima pristup u četiri sjevernokorejske provincije uz granicu s Narodnom Republikom Kinom.  (Theo Ljubić, REUTERS, Channel 4, Bloomberg, BBC News, CNN)

Facebook Komentari