U Demokratskoj stranci brinu da će socijalist Sanders definitivno izgubiti u dvoboju s Trumpom, pa priželjkuju homoseksualca Buttigiega ili pak Bloomberga

Aktualni predizbori Demikratske stranke u SAD-u bilježe nova iznenaenja. Senator Bernard “Bernie” Sanders nakon predizbora u američkoj Saveznoj državi Iowa i New Hampshire etablirao se kao vodeći kandidat lijevog krila Demokratske stranke, ali zato pobornicima umjerene struje situacija postaje nešto teža. Ipak, najveće iznenaenje ovih predizbora i dalje je mladi Peter Paul Montgomery Buttigieg koji je nakon tijesne pobjede u Iowi mogao postati favorit umjerene struje, ali su se glasovi u New Hampshireu podijelili između njega i senatorice iz američke Savezne države Minnesota, Amy Jean Klobuchar koja je slovenkog podrijetla, a ovaj put je iznenadila s 20 posto osvojenih glasova i malim zaostatkom za bivšim gradonačelnikom South Benda u Indiani, kandidatom Peterom Paulom Montgomeryjem Buttigiegom, javlja britanska novinska agencija REUTERS.

Naravno da ne treba još otpisati bivšeg američkog potpredsjednika u administraciji Baracka Obame, Josepha Robinette „Joea” Bidena Jr., koji je primio dva neočekivano teška udarca u Iowi i New Hampshireu, ali i dalje ima najveću podršku Afroamerikanaca i Latinoamerikanaca kojih u dvije navedene države gotovo nema.

Na dnevnom redu demokratskih predizbora sada slijede američke Savezne države Nevada i Južna Karolina, dvije savezne države sa značajnom nebjelačkom populacijom, koje su Bidenu gotovo pa ‘biti ili ne biti’ za opstanak u borbi za nominaciju.

Njih se troje također pripremaju za ulazak u utrku bivšeg njujorškog gradonačelnika Michaela Rubens Bloomberga koji je odlučio preskočiti prve četiri male države procijenivši da ondje nema što tražiti, i sve karte, ali i gomilu novca, bacio na ‘superutorak’ 3. ožujka kada će glasati 14 država, uključujući i američke Savezne države Kaliforniju i Texas.

Ishodi prvih dvaju predizbora pokazuju da bi se bitka za demokratsku predsjedničku nominaciju mogla odužiti mjesecima.

Troje kandidata umjerene struje Peter Paul Montgomery Buttigieg, Amy Jean Klobuchar i Joseph Robinette „Joe” Biden Jr. na izborima u New Hampshireu prikupili su zajedno 53 posto glasova. Socijalist Bernard “Bernie” Sanders i njegova liberalna suparnica na lijevom krilu, senatorica Elizabeth Ann Warren, zajedno su osvojili 35 posto.

To bi mogao biti znak da američki birači Demokratske stranke još uvijek preferiraju kandidata centra koji bi mogao biti privlačan većem biračkom tijelu, uključujući neovisne i republikance.

U američkim Saveznim državama Iowa i New Hampshire dijelilo se tek 65 od 3799 delegata koji će na nacionalnoj konvenciji formalno izabrati suparnika aktualnom američkom predsjedniku Donaldu Johnu Trumpu na predsjedničkim izborima u studenome ove godine.

Peter Paul Montgomery Buttigieg ih zasad ima 22, Bernard “Bernie”Sanders 21, a Joseph Robinette „Joe” Biden Jr. zasigurno nije očekivao da će nakon dvije države biti na tek petom mjestu sa šest delegata.

PANIKA MEĐU DEMOKRATIMA

Bernard “Bernie” Sanders je pobijedio u New Hampshireu, ali s manje od 30 posto osvojenih glasova. Za usporedbu, prije četiri godine u utrci s Hillary Rodham Clinton osvojio je 60 posto.

Mnogi u američkoj Demokratskoj stranci brinu se da će socijalist Bernard “Bernie” Sanders definitivno izgubiti u dvoboju s aktualnim američkim predsjednikom Donaldom Johnom Trumpom te bi rado na njegovu mjestu vidjeli kandidata demokratskog centra, 38-godišnjeg tehnokrata i deklariranog homoseksualca Petera PaulaMontgomeryja Buttigiega, nekadašnjeg gradonačelnika South Benda, gradića u amerikoj Sveznoj državi Indiana i vojnika koji je služio američku vojsku u Islamskoj Republici Afganistan ili pak bivšeg gradonačelnika New Yorka, Michaela Rubensa Bloomberga.

“Među demokratima se lagano se počinje paničariti zbog ideje da bi socijalist Bernard “Bernie” Sanders možda mogao osvojiti nominaciju”, rekao je Joel Payne, strateg demokrata koji je vodio izbornu kampanju Hillary Rodham Clinton 2016. godine.

“Šaputanje o tome glasnije je od bilo čega drugog.” Sandersovi pobornici poput demokratskog kongresmena Marka Williama Pocana iz Wisconsina vjeruju da će se članovi Demokratske stranke okupiti oko socijalista Bernarda “Berniea”  Sandersa, ako nastavi pobjeđivati.

“Vjerujem kako je svima jasno da njegova poruka dopire do velikog broja ljudi”, rekao je Marc William Pocan za američke i svjetske medije, a koji se Bernardu “Bernieu” Sandersu pridružio u američkoj Saveznoj državi Iowa.

NOVAC – ODLUČUJUĆI FAKTOR

Na izborima u sljedeće dvije države glasat će raznoliko biračko tijelo, drukčije od onog u američkim Saveznim državama Iowa i New Hampshire gdje bjelačko stanovništvo čini više od 90 posto populacije.

Socijalist Bernard “Bernie” Sanders koji se u kampanji okrenuo prema nebjelačkom stanovništvu, mladima i neredovitim biračima, ima velike šanse pobijediti u Nevadi u kojoj dominiraju Latinoamerikanci, dok se Joseph Robinette „Joe” Biden Jr.  nada da će Afroamerikanci u Južnoj Karolini oživjeti njegovu kampanju. Podrška Bidenu među crnačkim demokratima pala je s 51 na 27 posto, ali je i dalje veća od 22 posto podrške Bloombergu i 19 posto Sandersu, pokazuje nacionalna anketa Sveučilišta Quinnipiac.

“99.9 posto Afroamerikanaca nije još imalo priliku glasati na izborima”, rekao je Joseph Robinette „Joe” Biden Jr.  u utorak navečer u Columbiji u Južnoj Karolini. “Recite svim sveznalicama i stručnjacima na televiziji da nije gotovo, nego tek počelo”, rekao je Biden nakon razočaravajućeg petog mjesta u New Hampshireu.

Glasovi crnačkog stanovništva izazov su i Peteru Paulu Montgomeryju Buttigiegu i Amy Jean Klobuchar jer se s tom populacijom nisu povezali. Iako je Michael Rubens Bloomberg zabilježio povećanje podrške među crnačkim stanovništvom, nedavno objavljeni video u kojemu brani kontroverzni policijski program “zaustavi i pretresi” koji je bio na snazi dok je bio gradonačelnik New Yorka, mogao bi mu naštetiti.

Novac bi mogao biti odlučujući faktor. Peter Paul Montgomery Buttigieg, Amy Jean Klobuchar i Joseph Robinette „Joe” Biden Jr. u  danima koje dolaze će organizirati prikupljanje donacija. Demokrat centra Peter Paul Montgomery Buttigieg je u tome među njima najbolji, a Joseph Robinette „Joe” Biden Jr.  gubi zamah zbog loših rezultata u američkim Saveznim državama Iowa i New Hampshire.

No nitko od njih neće se moći natjecati s financijskom moći multimilijardera Michaela Rubensa Bloomberga, koji ne ovisi o donacijama i već je u kampanji potrošio preko 250 milijuna američkih dolara.

Ipak, u ovim predizborima Demokratske stranke najviše se zabavlja, izgleda, aktualni američki predsjednik Donald John Trump, kojeg je oduševila reakcija voditelja njegove kampanje, Brada Parscalea, a koji je iskoristio početnu kaotičnu situaciju i debakl kad je odgođena objava rezultata na američkim demokratskim predizborima u saveznoj državi Iowa, a sve kako bi napao političke suparnike svog šefa, aktualnog predsjednika SAD-a, Donalda Johna Trumpa.

“Katastrofa Demokratske stranke. Ne mogu organizirati ni glasanje, a žele voditi vladu. Ne hvala”, napisao je nedavno voditelj Trumpove kampanje Brad Prscale na svom Twitter profilu.

(Theo Ljubić, REUTERS, FOX NEWS, CBS, CNN, MSNBC, CBSN)

Share This Article