Matthew A. Palmer ponovo upozorava na opasnu politiku Ruske Federacije na zapadnom Balkanu

Posebni izaslanik State Departmenta za zapadni Balkan Matthew A. Palmer

Posebni izaslanik američkog State Departmenta za zapadni Balkan, Matthew A. Palmer ponovo je upozorio na opasni utjecaj Ruske Federacije na tu regiju ističući kako je službena Moskva ta koja u ovom dijelu Europe želi zadržati kaotično stanje kako bi na taj način širila svoj utjecaj.

“Rusija preferira zapadni Balkan koji je lomljiv, međusobno podijeljen i koji ima elemente kaosa, područje u kojem Rusi mogu povećati razinu napetosti kako bi iskoristili situaciju i napravili razdor između zapadnog Balkana i međunarodne zajednice donosno zajednice zapadnih država”, kazao je Matthew A. Palmer u interview-u za bugarski servis Radija slobodna Europa (RFE).

Kroz formulaciju o korumpiranim političarima u BiH, Sjedinjene Američke Države su još početkom prošle godine poslali jasan signal da za američku stranu Dragan Čović nije igrač za budućnost.

Kao konkretni primjer zloćudnog utjecaja Ruske Federacije naveo je nastojanja te zemlje da pod svaku cijenu potkopaju potporu i opstanak Prespanskog sporazuma kojim su Republika Sjeverna Makedonija i Republika Grčka riješili višedesetljetni spor i otvorili put makedonskoj integraciji u euroatlantske strukture.

Upzorenje Matthewa A. Palmera o problematičnom utjecaju Ruske Fderacije u regiji uslijedilo je gotovo istodobno kada je u Moskvu otputovao sadašnji predsjedatelj Doma naroda parlamenta BiH i čelnik HDZ BiH Dragan Čović, koji je tamo otišao na poziv Valentine Ivanovne Matvijenko, predsjedateljice Vijeća Federacije ruskog parlamenta.

Valentina Ivanovna Matvijenko je zbog svoje političke uloge u ruskoj okupaciji i aneksiji Krima dospjela na popis osoba koje su pod sankcijama zapadnih država, no to nije bio dostatan razlog da ona 2018. ne posjeti službeno BiH, gdje je izazvala skandal promovirajući tezu kako je tamo od 1992. do 1995. godine vođen građanski rat.

Uoči uzvratnog posjeta problematičnoj ruskoj političarki, Dragan Čović je u interview-u za list “Российская газета”, dostupnom na mrežnim stranicama, hvalio politiku službene Moskve izražavajujući istodobno žaljenje što Ruska Federacija nije više prisutna u BiH.

“Rusiju se neprestano optužuje zbog činjenice da njena politika ili diplomacija imaju vrlo jak utjecaj u Bosni i Hercegovini. I spreman sam reći da, nažalost, ovdje ima vrlo malo ruskog utjecaja”, kazao je Dragan Čović za ruski list.

Dodao je pritom kako je Ruska Federacija s obzirom na svoje strateške, gospodarske, vojne i političke mogućnosti “nedostižna vrijednost” za BiH, sugerirajući kako bi u parlamentu Bosne i Hercegovine trebalo koristiti iskustva rada ruskog parlamenta.

Kazao je i kako bi suradnju BiH i Ruske Federacije valjalo jačati “ne obraćajući pozornost na sankcije koje netko nameće”.

Kroz formulaciju o korumpiranim političarima u BiH, Sjedinjene Američke Države su još početkom prošle godine poslali jasan signal da za američku stranu Dragan Čović nije igrač za budućnost, pa bi se i politika Republike Hrvatske trebala tome prilagoditi ako želi imati utjecaj na rasplet u BiH i zaštititi sigurnost svojih granica.

Valentina Ivanovna Matvijenko promovira tezu kako je u BiH od 1992. do 1995. godine vođen građanski rat.

Ne prepozna li ove poruke, Republici Hrvatskoj bi se moglo dogoditi da umjesto ključnog partnera postane moneta za potkusurivanje: preko koje će srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić dogovarati europski put Republike Srbije, Bakir Izetbegović ili njegov nasljednik dogovarati ozakonjenje bošnjačke dominacije i daljnji progon Hrvata iz BiH, Miroslav Cerar ili nasljednik dogovarati razgraničenje u Piranskom zaljevu, dok će hrvatski državni vrh postati zaklon hrvatskoj korupcijskoj hobotnici, koja pere ruske dolare (ras)prodajući hrvatsku budućnost, mišljenje je brojnih ozbiljnih analitičara, kako u Republici Hrvatskoj, tako i na zapadnom Balkanu. (Theo Ljubić, RFE, Российская газета, N1 Pressing)

Facebook Komentari