Papa Franjo poziva sve aktere rata u Siriji da upotrijebe sva diplomatska sredstva, dijalog i pregovore u cilju očuvanja života i sudbina civila

Papa Franjo izrazio je danas zabrinutost za ljude u bijegu u sjeverozapadnom dijelu Sirijske Arapske Republike, posljednjem utočištu džihadista i pobunjenika koji su na udaru ofenzive sirijskih vladinih snaga podržavanih od strane Rusa.

“Nove tužne vijesti stižu sa sjeverozapada Sirije, posebice o stanju brojnih žena i djece, ljudi koji su zbog vojnih sukoba primorani na bijeg”, kazao je Papa tijekom redovitog nedjeljnog Angelusa na Trgu sv. Petra, prenosi francuska novinska agencija AFP..

“Ponavljam svoj poziv međunarodnoj zajednici i svim uključenim akterima da upotrijebe diplomatska sredstva, dijalog i pregovore u cilju poštivanja međunarodnog humanitarnog prava kako bi se očuvali životi i sudbina civila”, rekao je Sveti Otac nakon tradicionalne nedjeljne molitve.

Vojska Sirijske Arapske Republike samo što nije zauzela strateški cestovni pravac u pokrajini Idlib, posljednje područje pod kontrolom džihadista i pobunjenika koje režim Hafeza Bashara al-Assada želi ponovo staviti pod kontrolu, javlja britanska novinska agencija REUTERS.

Snagama Hafeza Bashara al-Assada u ofenzivi započetoj u prosincu prošle godine pomaže rusko ratno zrakoplovstvo koje neselektivno bombardira i raketira pokrajinu Idlib iz zraka, što za posljedicu ima veliki broj civilnih žrtava, meu kojima je i ogroman broj što osakaene, što poginule djece.

Nešto više od polovice spomenute pokrajine, kao i neki dijelovi susjednih pokrajina poput Aleppa, Hame i Latakije, je pod kontrolom džihadističke skupine Hay’at Tahrir al-Sham, bivšeg ogranka sirijske Al Qaede. (Theo Ljubić,  Vatican News, REUTERS,  Al Shahid, AFP)

Facebook Komentari