MVP Ruske Federacije potvrdilo pogibiju specijalaca SPECNAZ-a. Ubijena i 4 ruska tajna agenta FSB-a

Pripadnici ruskih specijalnih vojnih postrojbi “SPECNAZ” poginuli su nedavno u Sirijskoj Arapskoj Republici, potvrdilo je danas Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije, javlja Moscow Times. 

Ministarstvo vanjskih poslova u svom priopćenju navodi da su ruski i turski vojnici pokušali sredinom siječnja ove godine u više navrata uspostaviti mir u poručju Idliba, na sjeverozapadu Sirijske Arapske Republike, ali da su kao odgovor “teroristi, umjesto da smanje svoje aktivnosti, pojačali napade”.

Po svemu sudeći, riječ je o najmlađoj strukturi “Specnaz” snaga Ruske Federacije, tj. jedinice za specijalne operacije (SSO). Ova struktura je formirana 2009. godine, a podčinjava se izravno Glavnom stožeru i izvodi sve vrste specijalnih vojnih operacija.

“Broj mrtvih i ranjenih u redovima sirijskih vojnika i civila izvan zone deeskalacije se broji u stotinama. Tragično su izgubili živote i ruski i turski vojni specijalci”, stoji u priopćenju rukog Ministarstva obrane, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Na upit o tom događaju, glasnogovornik Kremlja Dmitry Sergeyevich Peskov je kao pravu adresu za upit naveo ministarstvo vanjskih poslova koje je pak odbilo komentirati pogibiju ruskih vojnika, javlja britanska novinska agencija REUTERS.

Kako javlja neovisni list Новая газета (Novaya Gazeta), četvorica ruskih tajnih agenata, pripadnika ruske Federalne službe sigurnosti (FSB) ubijena su u Siriskoj Arapskoj Republici početkom veljače ove godine i to iz zasjede, nedaleko od grada i luke Latakija, smještenog na obali Sredozemnoga mora. Riječ je o administrativnom i trgovačkom središtu istoimenoga guvernata i glavnoj sirijskoj luci.

To se područje uglavnom nalazi pod kontrolom sirijske vlade. nakon što su snage sirijskog režima zauzele lokalitet Rabiju, posljednje strateško uporište pobunjenika u obalnoj pokrajini Latakiji. Citirajući vojni izvor, sirijski mediji su objavili da su “oružane režimske snage u suradnji s prorežimskom milicijom preuzele nadzor nad lokalitetom Rabia” koja je bila u rukama sirijskih pobunjenika od 2012. godine i to sirijskih Turkmena i Fronte al-Nusra, sirijskog ogranka Al Qaede, te se oprvdano sumnja da su ruske tajne agente FSB-a u nenadanom napadu likvidirali upravo pripadnici Fronte al-Nusra. (Theo Ljubić, REUTERS, Moscow Times, TRT WORLD, AFP, Новая газета)

Facebook Komentari