Vlada Ujedinjenog Kraljevstva pozvala sve svoje građane da hitno napuste NR Kinu zbog širenja korona virusa

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske pozvala je danas sve svoje građane da što je moguće hitnije napuste Narodnu Republiku Kinu ako mogu, dodavši da će zbog obustave letova i ograničenja kretanja biti teže napustiti zemlju u nadolazećim tjednima.

„Sigurnost i zaštita britanskih građana uvijek će nam biti glavni prioritet“, izjavio je ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, Dominic Rennie Raab u službenom Vladinom priopćenju, prenosi britanska novinska agencija REUTERS.

„Stoga trenutačno savjetujemo britanskim građanima u Narodnoj Republici Kini da napuste zemlju ako mogu, kako bi minimalizirali rizik izlaganja virusu. Ako u provinciji Hubei još uvijek ima britanskih građana koji žele biti evakuirani, nastojat ćemo im olakšati taj proces”, dodao je britanski mninistar vanjskih poslova.

“Mogućnost britanskog veleposlanstva i konzulata da priskoče u pomoć britanskim građanima iz NR Kine je ograničena, i bit će još ograničenija ako se situacija još više pogorša“, dodao je Dominic Rennie Raab u priopćenjU.

Britanske avio-kompanije The British Airways i Virgin Atlantic već su otkazali letove u Narodnu Republiku Kinu i natrag.

U svojim savjetima o putovanjima, Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske (Foreign and Commonwealth Office) reklo je da se službenici iz britanskog veleposlanstva i iz konzultata povlače iz Narodne Republike Kine. Neophodni službenici koji pružaju konzularne usluge će ostati u glavnom gradu Pekingu te u drugim gradovima Narodne Republike Kine. (Theo Ljubić, REUTERS, Sky News, CBS THIS MORNING, Evening Standard )

Facebook Komentari