U Kini je broj zaraženih korona virusom danas 11374, a 259 je umrlih, dok Hong Kong tvrdi da je više od 25000 oboljelih, a u fazi inkubacije je više od 44.000 ljudi

Broj zaraženih novim korona virusom u Narodnoj Republici Kini porastao je na više od 11374, a do sada je umrlo 259 oboljelih, objavile su danas kineske zdravstvene vlasti. O prvim slučajevima zaraženih u petak su izvijestili i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, Kraljevina Švedska, Kraljevina Španjolska te Ruska Federacija. Svjetska zdravstvena organizacija – WHO još je u četvrtak, 30. siječnja proglasila globalno izvanredno stanje, svjetsku zdravstvenu krizu zbog korona virusa.

Dužnosnici zdravstvenih službi u kineskoj pokrajini Hubei, epicentru krize izazvane koronavirusom, priopćili su da je samo u toj pokrajini zabilježeno 1347 novih slučajeva zaraze, čime je ukupan broj zaraženih u Hubeiju porastao na 7153.

Očekuje se da će broj zaraženih i umrlih od koronavirusa u Narodnoj Republici Kini biti još veći kada i druge kineske regije objave svoje posljednje statistike. Više je država već zrakoplovima evakuiralo svoje državljane iz Narodne Republike Kine, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države,Japan, Republiku Koreju te Hašemitsku Kraljevinu Jordan.

Zrakoplov Luftwaffe-a, njemačkog ratnog zrakoplovstva danas ujutro je odletio iz Wuhana, kineskog grada najteže pogođenom epidemijom, s 130 ljudi, 90 njemačkih državljana i 40 državljana drugih zemlja. U Saveznu Republiku Njemačku bi trebao stići u subotu popodne. Evakuirani će biti smješteni u karantenu u vojarnama u blizini frankfurtskog aerodroma.

Neke su zemlje odlučile i ograničiti ulaz onima koji su putovali u Kinu kako bi spriječile širenje bolesti.

Sjedinjene Američke Države su jučer najavile nekoliko hitnih mjera u cilju spriječavanja širenja novog korona virusa koji je buknuo u NR Kini, među ostalima zabranu ulaska strancima koji su u zadnjih 14 dana boravili u toj zemlji.

Od nedjelje u 23 sati po srednjoeuropskom vremenu – CET, američke vlasti zabranjuju ulazak na teritorij SAD-a osobama koje nisu američki državljani, a koje su boravile u Narodnoj Republici Kini posljednjih 14 dana. Za američke državljane bit će određena karantena ukoliko su boravili u pokrajini Hubei posljednjih 14 dana.

Zrakoplovne tvrtke su otkazale stotine letova za i iz NR Kine, a među njima su British Airwayw, Air Canada, Lufthansa, Turkish Airlines, American Airlines, KLM i Air France. Danas su prekid letova za NR Kinu objavili i zračni prijevoznici Australije i Novog Zelanda.

Australska zrakoplovna kompanija Quantas Airlines objavila je da obustavlja izravne letove između Sidneya i Pekinga i Šangaja od 9. veljače do 29. ožujka ove godine.

Air New Zeland je objavio da i on u istom razdoblju prestaje letjeti za Kinu.

Prvi slučajevi koronavirusa u Ujedinjenom Kraljevstvu, Rusiji, Švedskoj i Španjolskoj

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske je jučer, na sam dan izlaska zemlje iz Europske unije potvrdilo svoja dva prva slučaja oboljenja od korona virusa. Oboljele su dvije osobe iz iste obitelji i liječe se u Newcastelu. Dužnosnici zdravstvenih službi nisu, međutim, objavili više pojedinosti o oboljelima.

Dva kineska državljana u ruskom Sibiru postala su prvi slučajevi oboljenja od korona virusa u Ruskoj Federaciji. Pacijenti se nalaze u Zabajkalskoj oblasti na granici s Narodnom Republikom Kinom i Tjumenjskoj oblasti na granici s Republikom Kazahstan, rekla je zamjenica ruskog ministra zdravstva, Tatiana Alexeyevna Golikova.

Zdravstvene vlasti Kraljevine Švedske su rekle da je u toj zemlji prvi puta dijagnosticirano oboljenje od korona virusa kod pacijentice koje je nedavno posjetila epicentar zaraze, kineski grad Wuhan i vratila se u Kraljevinu Švedsku 24. siječnja bez simptoma bolesti. Pacijentica je kasnije kontaktirala zdravstvene službe zbog kašlja.

Ministarstvo zdravstva Kraljevine Španjolske jučer je objavilo da je na Kanarskom otočju utvrđen prvi slučaj korona virusa u toj zemlji .

Pacijent je dio skupine od pet osoba koja je u četvrtak izolirana i stavljena na promatranje nakon što je utvrđeno da su neki od njih bili u kontaktu s Nijemcem kojem je dijagnositciran virus.

Dužnosnici zdravstva u Hong Kongu danima demantiraju službene kineske navode o broju zaraženih i umrlih novim korona virusom. Broj oboljelih od novog korona virusa u Narodnoj Republici Kini vjerojatno je veći od 25.000, što je puno više od 11374 slučaja koliko su službeno do danas potvrdile kineske vlasti, a u fazi inkubacije je puno više od 44.000 ljudi, rekao je visoki dužnosnik za javno zdravlje iz Hong Konga.

Kliničar Gabriel Matthew Leung, dekan Medicinskog fakulteta Li Ka Shing Sveučilišta u Hong Kongu, koji savjetuje vladu Hong Konga u pripremama za tu bolest, rekao je kako njegov tim očekuje da će se broj zaraženih ‘udvostručavati svakih šest dana ako izostane bilo kakva javnozdravstvena intervencija’. Nacionalne vlasti diljem svijeta pozvao je da što je moguće prije poduzmu ‘drakonske’ mjere kako bi se ograničilo kretanje stanovništva. ‘Moramo se pripremiti da bi se ta epidemija mogla pretvoriti u svjetsku’, upozorio je Gabriel Matthew Leung, a prenosi britanska novinska agencija REUTERS.

(Theo Ljubić, Sky News, REUTERS, Global NEWS)

Share This Article