Turski predsjednik Recep Tayip Erdoğan poručio Sirijcima i Rusima kako “neće oklijevati učiniti što je potrebno, uključujući i korištenje vojne sile”

Zapovjedništvo armije Republike Turske planira pokrenuti ofenzivu u sjeverozapadnoj sirijskoj pokrajini Idlibu ako se situacija u toj pokrajini brzo ne smiri, upozorio je jučer turski predsjednik Recep Tayip Erdoğan i to u trenutku kada napadi Vladinih sirijskih snaga uz potporu ratnog zrakoplovstva Ruske Federacije prijete novim izbjegličkim valom. Da cijela stvar bude još gora, najnoviji sirijsko-ruski napadi na pobunjenike u Idlibu protjerao je više od 700 tisuća ljudi prema turskoj granici, zbog čega Republici Turskoj, ali i Europkoj uniji prijeti nova migrantska te i međunarodna kriza, upozorava izaslanik SAD-a za Sirijsku Arapsku Republiku, James Franklin Jeffrey.

Američki izaslanik James Franklin Jeffrey je na konferenciji za sirijske i svjetske medije izjavio kako su sirijsko-ruske snage u protekla tri dana izvele više od dvije stotine zračnih napada na Idlib i to veinom na civile. Meu žrtvama je veliki broj starčadi, žena i djece. Snage sirijskog predsjednika Bashara Hafeza al-Assada, koje podržava rusko ratno zrakoplovstvo, u Idlibu brzo napreduju od prošlog tjedna. Zauzele su desetke gradova, uključujući važan grad Maʿarrat al-Nuʿmān, jedno od posljednjih velikih pobunjeničkih uporišta u Sirijskoj Arapskoj Republici.

Nova akcija povećala je napetosti između službene Ankare i službene Moskve, koje podržavaju suprotstavljene strane u sukobu. Republika Turska se boji novog vala izbjeglica iz Idliba i u regiji ima dvanaest vojnih promatračkih točki, dio sporazuma o deeskalaciji koji Ruska Federacija po tvrdnjama Republike Turske sada krši.

Govoreći u Ankari, turski predsjednik Recep Tayip Erdoğan je ponovio da Republika Turska niti može, niti želi prihvatiti novi val izbjeglica. Dodao je da Ankara neće dopustiti nove prijetnje u blizini svoje granice pa makar to značilo novu vojnu akciju, poput prethodne tri na sjeveru Sirijske Arapske Republike.

“Učinit ćemo što je potrebno kada netko prijeti našem teritoriju. Nećemo imati izbora, niti milosti nego ponovno pribjeći istom putu ako se situacija u Idlibu brzo ne vrati u normalu”, oštro je upozorio turski predsjednik.

Također je ostavio otvorenom mogućnost nove akcije na sjeveroistoku Sirijske Arapske Republike, gdje je u listopadu prošle godine pokrenuo akciju protiv sirijskih Kurdskih milicija (YPG) koje smatra teroristima. “Nećemo oklijevati učiniti što je potrebno, uključujući korištenje vojne sile”, poručio je Rusima i Sirijcima turski predsjednik Recep Tayip Erdoğan, dodajući da Republika Turska želi stabilnost i sigurnost u Sirijskoj Arapskoj Republici, prenosi britanska novinaska agencija REUTERS.

“Ako smo odani partneri s Rusijom po pitanju ovoga, trebaju iznijeti svoj stav… Naša želja je da Ruska Federacija hitno upozori režim koji je vidi kao prijatelja”, rekao je predsjednik Republike Turske. “Sporazum u Astani pao je u zaborav. Moramo vidjeti što mogu Turska, Rusija i Iran učiniti da ožive sporazum iz Astane, no Rusi i Iranci sustavno sporazum krše”, oštro je zaključio Recep Tayip Erdoğan.

Službeni Kremlj je jučer objavio da Ruska Federacija u potpunosti ispunjava svoje obveze u Idlibu, ali i da je duboko zabrinuta zbog, kako tvrdi, agresivnih napada militanata na sirijske vladine snage i rusku zračnu bazu Hmeimim.

Republika Turska trenutačno vodi brigu o čak 3,7 milijuna sirijskih izbjeglica. Recep Tayip Erdoğan traži od Bashara Hafeza al-Assada da se povuče s vlasti, iako se zajedno s Islamskom Republikom Iran i Ruskom Federacijom zauzima za političko rješenje sukoba, kako poručuje službena Ankara.

Zanimljivo je i to kako je turski predsjednik Recep Tayip Erdoğan telefonki razgovarao i s američkim predsjednikom Donaldom Johnom Trumpom, vezano za sirijsko-ruske zračne napade u Idlibu gdje pogibaju uglavnom civili, a među njima j utvren veliki broj djece, žena i staraca, javljaju svjetski mediji, navodeći kako je “na pomolu kraj tursko-ruskih idiličnih odnosa koji vrlo lako mogu prei i u otvoreni oružani sukob na teritoriju Sirijske Arapske Republike”.

“Nećemo dopustiti sirijskom režimu da izvrgava našu zemlju kontinuiranoj prijetnji migranata mučeći, napadajući i prolijevajući krv… svojeg naroda”, rekao je predsjednik Republike Turske, Recep Tayip Erdoğan. (Theo Ljubić, BBC, PBSO, REUTERS, Vox)

Facebook Komentari