Je li pakistanska Međugranska obavještajna služba (ISI) pomogla talibanima u rušenju američkog vojnog zrakoplova Bombardier E-11 A?

Sjedinjene Američke Države su nakon nekoliko pokušaja zbog lošeg vremena došle u posjed ostataka poginulih časnika i vojnika u padu američkog vojnog zrakoplova E-11A u Islamskoj Republici Afganistanu, čiji su se identiteti najprije trebali potvrditi, rekao je dužnosnik Pentagona.

Zapovjedništvo armije SAD-a reklo je da se zrakoplov E-11A srušio u provinciji Ghazni 27. siječnja ove godine, no zasad je zanijekana talibanska tvrdnja da su ga oni srušili.

Afganistanske vojne snage i talibanski borci sukobili su se u središnjoj regiji gdje je pao američki zrakoplov, dok je američka Vlada pokušala doći do srušenog zrakoplova koja se nalazio u području pod talibanskom kontrolom.

Američki Pentagon izjavio je kako je bilo nekoliko pokušaja da se dođe do tijela poginulih, no da su zbog terena i vremena pokušaji bili  jako otežani. Službe sigurnosti Islamske Republike Afganistan odmah su poslane na mjesto događaja nakon prijave da se dogodila nesreća nedaleko sela Sado Khelo u okrugu Deh Yak, no u zasjedi su ih dočekali talibani, rekao je britanskoj novinskoj agenciji REUTERS zapovjednik afganistanske policije, pukovnik Khalid Wardak. “Prema našoj informaciji, bila su četiri tijela, dok se još dvije osobe vode kao nestale”, rekao je Wardak. Kazao je i da se nesreća dogodila iza 13 sati po lokalnom vremenu, ali stanovnici tog područja nisu prijavili glasnu buku rušenja zrakoplova. Nije mogao reći da li je zrakoplov oboren, no “prilikom pada nije bilo glasne buke”.

Glasnogovornik talibana rekao je ranije kako će talibani dopustiti spasilačkom timu američke vojske da preuzmu tijela stradalih.

Nesreća se dogodila usred trajanja pregovora talibana i SAD-a o završetku osamnaestogodišnjeg rata u Islamskoj Republici Afganistan.

Američki predsjednik Donald John Trump već odavno poziva na okončanje američkog uplitanja u toj državi, koje je započelo američkom invazijom nakon terorističkog napada Al-Qaede na SAD pokrenutog iz Islamke Republike Afganistan 11. rujna 2001. godine.

Sayed Abdul Wajeed Sadat, šef pokrajinske organizacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca provinciji Ghazni rekao je za svjetske medije da je u padu američkog vojnog zrakoplova vjerojatno poginulo izmeu 4 i 5 osoba. Organizacija za humanitarnu pomoć jedna je od rijetkih koja ponekad dobiva pristup područjima pod kontrolom talibana.

“Nakon sat vremena, strani vojni helikopteri sletjeli su na mjesto nesreće, ljudi iz helikoptera su pregledali uništeni avion i otišli”, rekao je Abdul Jami Jami, član Vladinog pokrajinskog vijeća u provinciji Ghazni. Kasnije se ispostavilo da su to bili američki helikopteri. “Afganistanske sigurnosne snage također su stigle četiri sata nakon incidenta te kontrolirale mjesto pada američkog zrakoplova”, dodao je.

Planinska provincija Ghazni nalazi se u podnožju planine Hindu Kush i zimi je jako hladna. Talibani su preuzeli odgovornost za obaranje „posebnog američkog zrakoplova“ koji je letio iznad Islamske Republike Afganistan u svojoj obavještajnoj misiji, no, ne vjeruje se da talibani posjeduju vrste protivavionskih raketnih sistema potrebnih za obaranje zrakoplova na velikim visinama. Američki zrakoplov E-11 A jedan je od samo četiri u cijelom američkom ratnom zrakoplovstvu. Riječ je o prilagođenom jurišnom mlaznom zrakoplovu, pravim imenom Bombardier E-11 A, koji zbog svoje sposobnosti letenja na ogromnim visinama i sa velikim dometom te svojim visokim elektronskim perfomansama, pored niza špijunkih mogućnosti, omogućava bolju komunikacija između zračnih i kopnenih snaga te stožera na zemlji. Ne očekuje se da će ova zrakoplovna nesreća ugroziti američke mirovne pregovore s talibanima, jasno, ako istraga koja se upravo sprovodi, pokaže da je to bila nesreća.

https://www.youtube.com/watch?v=u9E2xfUPnmQ

JEFTINA IRANSKA PROPAGANDA

Prema iranskom internet portalu ifpnews.com, ruski obavještajni izvori potvrdili su da je CIA-in visokopozicionirani časnik Michael D’Andrea, voditelj obavještajnih operacija SAD-a protiv Republike Irak, Islamske Republike Iran, Islamske Republike Pakistan i talibana u Islamskoj Republici Afganistan, stradao u padu američkog vojnog aviona u afganistanskoj provinciji Ghazni, a koji je bio odgovoran za organiziranje atentata na vrhovnog zapovjednika IRGC-a, iranske Revolucionarne garde i snaga Quds, general-potpukovnika Qssema Soleimanija.

CIA-in časnik Michael D’Andrea, poznat i po nadimcima ‘Ayatollah Mike’ i ‘Dark Prince’, bio je najistaknutija figura obavještajca CIA-e u regiji.  Od 2017. godine Michael D ‘Andrea vodi programe CIA-e na Bližnjem istoku. Veteran CIA-e, jedan je od najstarijih američkih špijuna, pridružio se CIA-i još 1979. godine, a za svoje operacije protiv Islamske Republike Iran dobio je nadimak “Ayatollah Mike”. Bio je uključen u lov na teroriste nakon 11. rujna 2001. godine, poglavito u lovu na Osamu Bin Ladena, a priča se da je nadzirao napade dronova u kojima su ubijene tisuće islamističkih militanata i terorista na Bližnjem istoku.

Michael D’Andrea je bio inspiracija režiseru za lik “Vuka” u holivudskom filmu Zero Dark Thirty koji je dramatizirao potragu za Osamom Bin Ladenom, a koji je u svibnju 2011. godine ubijen u američkom helikoptrskom desantu na njegovu tajnu bazu u Islamskoj Republici Pakistan. Michael D’Andrea je prethodno bio direktor CIA-inog protuterorističkog centra u razdoblju od 2006. do 2015. godine, kad se je u javnosti poznavalo samo njegovo kodno ime “Roger”. Kad su ga u 2015. godini američki novinaril provalili u New York Timesu, opisan je kao “progonitelj islamista koji prelazi na islamsku vjeru”.

Jesu li talibani bili sposobni udariti na toj visini i srušiti američki zrakoplov nedaleko afganistansko-pakistanske granice (vidi zemljopisnu kartu) ili je talibanima pomogla pakistanska Međugranska obavještajna služba – ISI koja je pružala stratešku potporu i obavještajne podatke afganistanskim talibanima i Al-Qaedi?

Michael D’Andrea tada je nadgledao CIA-in program pritvaranja, ispitivanja i mučenja islamskih terorista prije nego što je “postao arhitekt ciljanog programa ubijanja islamista dronovima. Prema pisanju New York Timesa, Michael D’Andrea prešao je na islam kako bi se oženio svojom ženom., da bi 2017. godine tiskovina New York Times izvijestila kako je Michaela D’Andreu administracija američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa imenovala glavnom osobom za vođenje CIA-inih tajnih operacija protiv Islamske Republike Iran. 

Iranski televizijski kanali ovih dana prikazuje vijesti o pogibiji CIA-inog časnika Michaela D’Andree s toliko mnogo entuzijazma, kao da su sami Iranci uključeni u rušenje američkog aviona, no, tu se radi o najobičnijoj jeftinoj propagandi iranske televizije koja je u službi režima mula i ajatolaha u Teheranu, smatraju većina ozbiljnih bliskoistočnih nezavisnih medija i analitičara.

PREVIŠE SLUČAJNOSTI

Ali, glede pada američkog zrakoplova Bombardier E-11 A u afganistanskoj planinskoj provinciji Ghazni, nedaleko sela Sado Khelo u okrugu Deh Yak, svakom ozbiljnom analitičaru upada u oči da se je oko samog događaja pojavilo »previše slučajnosti«, a obzirom da se jako dobro zna kako u životu ništa nije slučajno, postavljaju se pitanja je li to slučajnost da je visokopozicionirani časnik CIA-e Michael D’Andrea, koji stoji iza ubojstva iranskog general-potpukovnika Qassema Soleimanija, bio u američkom zrakoplovu? Je li to bila slučajnost da cijelo vrijeme od ubojstva njihovog generala na ovamo, ne samo Islamska Republika Iran, već vrlo aktivno i Islamska Republika Pakistan učestalo pozivaju na napade i to na svu američku imovinu i dužnosnike te pritom zovu i Hezbollah da cilja američku imovinu, američke dužnosnike i američke ciljeve u regiji?

Je li to slučajnost da jedna pakistanska šiitska skupina – postotak šiitske skupine imamita u sveukupnom stanovništvu zemlje nije posve jasan, no procjenjuje se da ih ima oko 20 % – koja se bori u Sirijskoj Arapskoj Republici ima svoju stalnu bazu na području pakistansko-afganistanske granice nedaleko koje se i sam američki avion srušio? Sljedbenici Zaynab brigade (Liwa Zainebiyoun ili Liwa Zainabiyoon) je pro-pakistanska brigada koja se bori u Sirijskoj Arapskoj Republici te privlači novake šiiite iz Islamske Republike Pakistan, a od kojih mnogi žive u Islamskoj Republici Iran te koje obučava Iranska revolucionarna garda i koja djeluje pod njihovim zapovjedništvom. U početku takozvanog Arapskog proljeća i početka devetogodišnjeg rata u Sirijskoj Arapskoj Republici koji i danas traje, je Zaynab brigada bila zadužena za obranu džamije Sayyidah Zaynab, te od tada djeluje i na teritoriji diljem Sirijske Arapske Republike. Je li slučajnost da su svi poginuli iz te brigade pokopani prvenstveno u Islamskoj Republici Iran?

Otprilike 158 njihovih boraca poginulo je u Sirijskoj Arapskoj Republici od ožujka 2019. godine, isključujući one ubijene u izraelskim zračnim napadima. Prema nedavnim procjenama, ukupan broj pakistanskih boraca u toj brigadi je veći od 800. Je li to bila slučajnost da je američka vojna letjelica s nepokretnim krilima koja tijekom desetljeća gotovo nikad do sad nije padala, srušila unutar nekoliko tjedana nakon ubijanja iranskog general – potpukovnika Qasema Soleimanija na bagdadskom aerodromu od strane američkog drona MQ – 9 Reaper zračnih snaga USAF-a? Je li to bila slučajnost da postoje obavještajna izvješća Amerikanaca i većine drugih zemalja regije, a koji su uključeni u događaje u toj istoj regiji, a iz kojih je vidljivo da su se talibani naoružavali raketama i protivavionskim raketnim bacačima id Islamske države Pakistan?

Zašto su talibani požurili da sruše američki vojni zrakoplov koji je letio na nadmorskoj visini od 45 000 stopa? Jesu li talibani bili sposobni udariti na toj visini i srušiti američki zrakoplov nedaleko afganistansko-pakistanske granice ili je talibanima pomogla pakistanska Međugranska obavještajna služba – ISI, točnije, njen dio Air Intelligence of Pakistan (AL) – zadužen za kontrolu zračnog prostora te kao dio pakistanskih zračnih snaga sudjeluje u organizaciji cjelokupne pakistanske obavještajne službe, a koja je svojedobno pružila i još uvijek pruža stratešku potporu i obavještajne podatke afganistanskim talibanima i Al-Qaedi? Je li to bila slučajnost da su baš pakistanski te iranski mediji objavili obiman medijski izvještaj o ovom padu američkog vojnog zrakoplova? Čak su i mnogi ljudi na društvenim mrežama twitter te drugima izrazili sumnju u sve nabrojene »slučajnosti« ako su sve to uopće slučajnosti, a čini mi se da ipak nisu. Međutim, ovaj tragični događaj pada američke letjelice Bombardier E-11 A pružio je priliku nezadovoljnim Pakistancima, ali i Irancima te drugim antiamerički nastrojenim pojedincima u svijetu da se raduju gubitku koje su Sjedinjene Američke Države pretrpjele.

Sayed Abdul Wajeed Sadat, šef pokrajinske organizacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca provinciji Ghazni rekao je za svjetske medije da je u padu američkog vojnog zrakoplova vjerojatno poginulo izmeu 4 i 5 osoba. Organizacija za humanitarnu pomoć jedna je od rijetkih koja ponekad dobiva pristup područjima pod kontrolom talibana.

STAVKE ZA RAZMIŠLJANJE

Hoće li nakon pada američkog vojnog zrakoplova Bombardier E-11 A talibani biti proglašeni terorističkom organizacijom? Hoće li, pored Islamske Republike Iran i Islamska Republika Pakistan biti proglašena državom koja sponzorira terorizam? Hoće li međunarodna zajednica izolirati i bojkotirati Islamsku Republiku Pakistan i deportirati sve takve Pakistance povezane s terorizmom? Hoće li svi saveznici SAD-a stajati uz SAD i deportirati Pakistance koji su teroristička prijetnja ostalima, a koji žive u svim tim zemljama? Hoće li umjereni dio islamskog svijeta bojkotirati Islamsku Republiku Pakistan? Sve dok pojedini vjerski vođe u Islamskoj Republici Pakistan šire nasilni oblik islama, dok pakistanskaMeđugranska obavještajna služba – ISI pruža logističku i svaku drugu podršku afganistanskim talibanima, ne može postojati mir u indo-afganistanskoj regiji.

Beludžistan, Sindhu Mahadesh i Paštunistan su tri zemlje koje se žele odvojiti od terorističke nacije Islamske Republike Pakistan. Hoće li Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici pomoći u formiranju tri nove sekularne neovisne države koje mogu nastati nakon eventualne podjele Islamske Republike Pakistan? Jednom kada i ako budu formirane ove tri nove neovisne države, hoće li talibani, takozvana Islamska država, Al-Qaeda, Lashkar-e-Toiba, Hizbul Mudžahid i sve terorističke organizacije koje su UN proglasile terorističkim biti uklonjene iz Islamske Republike Pakistan? Što je isplativije? Potrošiti stotine milijardi dolara na rat protiv terorizma ili trošiti nekoliko milijardi dolara i korijenito podijeliti zemlju podržavateljicu terorizma kakva je Islamska Republika Pakistan?

Mala podrška borcima za slobodu u Beludžistanu, Sindhu Mahadeshu i Paštunistanu može okončati tj. iskorijeniti sve terorističke baze u Islamskoj Republici Pakistan. Hoće li se Sjedinjene Američke Države pridružiti Islamskoj Republici Afganistan i Indiji kako bi pomogle u uklanjanju Islamske Republike Pakistan? (Theo Ljubić, REUTERS, New York Times, ifpnews.com, VOA, news-communique.com)

Share This Article