Američki državni tajnik Michael “Mike” Richard Pompeo: NR Kina je “najveća prijetnja našeg doba”

UK ministar vanjskih poslova Dominic Rennie Raab i američki državni tajnik Michael "Mike" Richard Pompeo

Državni tajnik Sjedinjenih Američkih Država, Michael “Mike” Richard Pompeo danas je u Londonu tijekom susreta s britanskim kolegom Dominicom Rennie Raabom kinesku Komunističku partiju nazvao ‘najvećom prijetnjom našeg doba’, prenosi britanska novinska agencija REUTERS.

‘Kineska Komunistička partija predstavlja najveću prijetnju našeg doba’, rekao je američki državni tajnik novinarima dok traju blaže napetosti između Londona i Washingtona nakon što su vlasti Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske dale zeleno svjetlo kineskom koncernu Huawei za sudjelovanje u gradnji 5G mobilne mreže.

Krajem listopada prošle godine je američki državni tajnik Michael “Mike” Richard Pompeo optužio službeni Peking da je ‘otvoreno neprijateljski raspoložen’ prema Sjedinjenim Američkim Državama. Mjesec dana kasnije optužio je Narodnu Republiku Kinu za ‘novu viziju autoritarizma’. Peking ga je tada pozvao da ‘odustane od svojih ideoloških predrasuda i zastarjelog mentaliteta hladnog rata’.

No, da američki državni tajnik Michael “Mike” Richard Pompeo ne proziva Kineze be veze, svjedoči i službena politika Narodne Republike Kine u Južnokineskom moru koja također doprinosi destabilizaciji mira i suradnje u svijetu, smatraju u Washingtonu. Službeni Peking, koji polaže pravo na gotovo čitavo Južnokinesko more unatoč međunarodnoj arbitraži iz 2016. godine koja nije dala za pravo NR Kini da uzurpira otočje Spratly (grupa od nešto više od 750 grebena, otočića, atola, pješčanih otočića i otoka u Južnom kineskom moru između Filipina, Kine, Malezije, Bruneja i Vijetnama) i dalje doprinosi destabilizaciji odnosa u tom dijelu svijeta. Iako imaju svega 4 četvorna kilometra kopnene površine, sporno Spratly otočje proteže se na ukupno 425,000 četvornih kilometara morske površine, a na neke dijelove toga mora pravo polažu, pored Kineza i Republika Filipini, Socijalistička Republika Vijetnam, Malezija, Brunej Darussalam i Tajvan.

“Politika NR Kine u Južnom kineskom moru u oštroj je suprotnosti prema otvorenosti koju nudi naša strategija, ta politika budi sumnju u šire kineske ciljeve”, smatraju u američkom State Deprtmentu te u Pentagonu.

“Sjedinjene Američke Države nastavit će konstruktivne odnose s NR Kinom okrenute postizanju rezultata, surađivati kad je moguće i energično uzvraćati, budemo li morali”, rekao je neimenovani izvor u Pentagonu.

‘Narodna Republika Kina je ‘golemo gospodarstvo s kojim je američko gospodarstvo usko povezano. To nam je velika prilika za poslove. Ali, kineska Komunistička partija pod predsjednikom Xi Jinpingom ima ciljeve koji nisu u skladu s zapadnim vrijednostima’, precizirao je Michael “Mike” Richard Pompeo.  (Theo Ljubić, REUTERS, The Telegraph, AFP)

Facebook Komentari