Recep Tayip Erdoğan: Republika Turska gubi strpljenje zbog ruskog vojnog uplitanja u Siriji

Predsjednik Republike Turske, Recep Tayip Erdoğan rekao je da Ankara gubi strpljenje po pitanju vojnog napada na sirijsku regiju Idlib, dodavši kako vojska Ruske Federacije zajedno sa Sirijcima učestalo i namjerno krši sporazume usmjerene na zaustavljanje konflikta u zemlji, javila je danas televizija NTV.

Izražena je zabrinutost zbog novog izbjegličkog vala iz područja koje graniči s Republikom Turskom i dom je tri milijuna ljudi, nakon što je vojska Sirijske Arapske Republike potpomognuta vojnim efektivama Ruske Federacije bombardirala Idlib.

Republika Turska i Ruska Federacija, koje podupiru suprotstavljene strane u Sirijskoj Arapskoj Republici, dogovorile su se da će raditi na smirenju situacije u Idlibu te stvaranju demilitarizirane zone prema sporazumu iz Astane i Sočija iz 2017. i 2018. godine.

No borbe se nastavljaju u posljednjem pobunjeničkom utočištu u Sirijkoj Arapskoj Republici, u zemlji u kojoj rat traje devet godina, unatoč nekoliko drugih sporazuma o prekidu vatre.

“Trenutno se Ruska Federacija ne pridržava sporazuma iz Astane i Sočija”, NTV je citirao turskog predsjednika Recepa Tayipa Erdoğana.

U razgovoru s novinarima na letu iz Republike Senegal, turski predsjednik Recep Tayip Erdoğan izjavio je da Republika Turska, koja gradi kuće u sjevernom Idlibu kako bi pružila utočište civilima koji bježe od bombardiranja, gubi strpljenja po pitanju ruskog uplitanja, javlja britanska novinska agencija REUTERS.

“Ako smo odani partneri s Rusijom po pitanju ovoga, trebaju iznijeti svoj stav… Naša želja je da Ruska Federacija hitno upozori režim koji je vidi kao prijatelja”, rekao je predsjednik Republike Turske.

“Sporazum u Astani pao je u zaborav. Moramo vidjeti što mogu Turska, Rusija i Iran učiniti da ožive sporazum iz Astane”, zaključio je Recep Tayip Erdoğan.

Jučer su sirijske vladine snage ušle su u grad na jugu Idliba, što za predsjednika Bashara Hafeza al-Asada predstavlja značajan napredak.

Sirijski opservatorij za ljudska prava rekao je da je turski vojni konvoj od trideset vozila, uključujući i oklopna vozila, ušao u Sirijsku Arapsku Republiku u ponedjeljak navečer te će uspostaviti promatračko mjesto južno od Saraqeba u Idlibu. (Theo Ljubić, TRT World, REUTERS, Al Jazzera English, NTV)

Facebook Komentari