Tzv. Islamska država u audio poruci pozvala je svoje borce da napadaju Židove te time sabotiraju Trumpov mirovni plan

Takozvana Islamska država (IS) pozvala je svoje borce i druge muslimane da napadaju Židove, u audio poruci objavljenoj danas u pokušaju da se sabotira novi američki mirovni plan za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba.

Poruku je uputio navodno glasnogovornik tzv. Islamske države, Abu Hamza al-Qurayshi, ali britanska novinska agencija REUTERS nije mogla potvrditi njezinu autentičnost.

Takozvana Islamska država nema ulogu u izraelsko-palestinskom sukobu. Ali nova poruka izgleda kao njezin pokušaj da ostane relevantna i da bude u skladu sa stajalištima muslimana, rekao je Dr. H. A. Hellyer iz Carnegiejeve zaklade za međunarodni mir.

“Pozivamo vas da se pridružite vojnicima Kalifata koji žele izbrisati granice i brane koje ih sprječavaju da se bore protiv Židova”, rekao je u poruci Abu Hamza al-Qurayshi.

Posebice je pozvao borce takozvane Islamske države iz njezina sinajskog krila u Arapskoj Republici Egipat kao i one u Sirijskoj Arapskoj Republici da izvode prekogranične napade na izraelske ciljeve.

“Budite predvodnica u borbi protiv Židova i uništavanju njihovih planova kao što je ‘Plan stoljeća'”, rekao je.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald John Trump bi trebao svoj dugo očekivani mirovni plan predstaviti na odvojenim sastancima s premijerom Države Izrael, Benjaminom “Bibijem” Netanyahuom i oporbenim čelnikom Benjaminom Bennyjem Gantzom u ponedjeljak u Washingtonu.

Palestinci se boje kako će taj plan posve pokopati njihove nade da bi mogli dobiti neovisnu državu.

Zaprijetili su da bi se zbog tog plana mogli povući iz mirovnih sporazuma iz Osla.

Odbili su također prihvatiti 50 milijarda američkih dolara vrijedan razvojni plan koji je SAD predložio u srpnju prošle godine kako bi pomogao palestinskom gospodarstvu.

Takozvana Islamska država pokušava se pregrupirati i razviti novu strategiju nakon što je od strane američkih specijalnih snaga u listopadu 2019. godine ubijen njezin vođa Abu Bakr al-Baghdadi.

Prošle godine je takozvana Islamska država vojnički poražena u Republici Irak te je također ostala bez značajnog dijela teritorija u Sirijskoj Arapskoj Republici.

(Theo Ljubić, The Sun, REUTERS, U.S. Department of State, FOX NEWS)

Facebook Komentari