Novi raketni napad na Veleposlanstvo SAD-a u Bagdadu. Kruže neprovjerene informacije da ima i mrtvih

Ad

Tri rakete pale su jučer na na Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Bagdadu, javio je izvor službi sigurnosti. Zasad nema dojava o stradalima, makar neprovjerene informacije govore da je dvoje mrtvih i pet ozlijeđenih. Jedna raketa pala je na restoran u vrijeme večere, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Američki veleposlanik Michael Thomas McCaul, visoki član Odbora za vanjske poslove američkog Kongresa, objavio je kako Odbor “pažljivo nadzire izvješća o raketnom napadu koji je ciljao američko veleposlanstvo u Bagdadu.” “Nasilna djela protiv naših diplomatskih objekata naprosto su neprihvatljiva”, napisao je u svojoj Twitter objavi Michael Thomas McCaul. “Moramo osigurati sigurnost američkih diplomata, trupa i ostalih Amerikanaca u Iraku.”

Ovo je prvi puta da su rakete pale izravno na Veleposlanstvo SAD-a u ekstremno osiguranoj Zelenoj zoni, ciljanoj posljednjih mjeseci te su Amerikanci upozorili iračke vladine snage kako će oštro odgovoriti, ako se eskalacija nastavi, prenosi britanski REUTERS.

U dobro osiguranoj zoni u Bagdadu nalaze se vladine zgrade i strane misije.

Napetosti na Bližnjem istoku pojačale su se posljednjih tjedana nakon što su američke zračne snage USAF ubile iranskog generala Quassema Soleimanija odgovornog za niz napada na američke i savezničke ciljeve na Bližnjem Istoku, kojeg je američki dron MQ-9 Reaper ubio u zračnoj luci u Bagdadu, a Islamska Republika Iran odgovorila raketnim napadom na dvije iračko-američke vojne baze u kojima nije bilo poginulih.  (Theo Ljubić, REUTERS, AFP)

Facebook Komentari