Države svijeta objavile plan za hitnu evakuaciju svojih državljana iz NR Kine zbog sve većeg širenja korona virusa koji je postao jači

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, Savezna Republika Njemačka i Kraljevin Španjolska objavile su danas kako će pomoći pri evakuaciji svojih državljana iz kineskog velegrada Wuhan iz kojeg je krenula zaraza koronavirusom od koje je dosad umrlo 80 ljudi, javlja britanska novinska agencija REUTERS te druge svjetske novinske agencije.

Ranije su Sjedinjene Američke Države, Japan i Francuska najavili da rade na pripremama za evakuaciji svojih državljana.

“Radimo na tome kako omogućiti britanskim državljanima opciju da napuste provinciju Hubei” čiji je glavni grad Wuhan, priopćio je britanski Foreign Office danas, objavivši i broj telefona na koji se građani mogu javiti.

Službeni Berlin je objavio kako razmatra evakuaciju njemačkih državljana koji žele napustiti Wuhan, te je pozvao da se odgode sva putovanja u Narodnu Republiku Kinu koja nisu nužna.

Vlada Kraljevine Španjolske surađuje s Narodnom Republikom Kinom i Europskom unijom kako bi vratila svoje državljane iz Wuhana, rekla je španjolska ministrica vanjskih poslova María Aránzazu “Arancha” González Laya.

“Surađujemo s našim konzulatom u Pekingu, te s dužnosnicima u NR Kini i EU-u kako bi vratili oko dbadeset Španjolaca iz Wuhana, u provinciji Hubei, epicentru koronavirusa”, napisala je na Twitteru.

Malezija je pak objavila da je uvela privremenu zabranu dolaska Kinezima iz Wuhana i provincije Hubei kako bi spriječila širenje koronavirusa. Ona će biti ukinuta kada se stanje normalizira, kaže se u priopćenju premijerovog ureda.

Mongolija je zatvorila sve cestovne granične prijelaze s Narodnom Republikom Kinom, postavši tako prva susjedna zemlja NR Kine koja je zatvorila kopnene granice, iako su one željezničke i zračne još uvijek otvorene. Također je zabranila javne manifestacije i otkazala sportska događanja. Mongolija zasad nema nijednu zaraženu osobu.

Putničke agencije diljem Ruske Federacije prestale su pak prodavati putovanja u Narodnu Republiku Kinu. “Putovanja se ne prodaju jer postoji sigurnosna prijetnja. Prodaja je prestala u petak”, rekao je Dmitrij Gorin, potpredsjednik udruge ruskih putničkih agencija. Oko 7000 ruskih turista koji su kupili putovanja u NR Kinu još se nalazi u toj zemlji. U Ruskoj Federaciji nije zabilježen još nijedan slučaj zaraze koronavirusom.

Predsjednik Narodne Republike Kine, Xi Jinping na sastanku politbiroa Kouminističke partije Narodne Republike Kine danas rekao je da je NR Kina suočena s ‘teškom situacijom’ u trenutku dok vlasti diljem svijeta pokušavaju spriječiti pandemiju, prenosi britanska novinska agencija REUTERS.

Također je danas Vlada NR Kine objavila kako uvodi zabranu prodaje divljih životinja na svim tržnicama, restoranima te internetskim platformama. Kineske tržnice i restauranti smatraju se inkubatorima virusa koji s divljih životinja prelaze na ljude. Zmije, paunovi te različite vrste peradi koje obitavaju u krajnje nehigijenskim uvjetima, majmuni, krokodili, šišmiši – poglavito juha od šišmiša, potom različiti insekti i druge vrste životinja koje su učestalo necijepljene i većinom zaražene, prodaju se u restaurantima, na tržnicama te na internetskim platformama.

Bijela kuća i Vlada Sjedinjenih Američkih Država je objavila kako hitno povlači cjelokupno konzularno osoblje iz kineskog grada Wuhan koji se smatra epicentrom zaraze i širenja korona virusa.

Objavljena je u SAD-u također i računalna simulacija te istraživanje na prestižnom svjetskom i američkom medicinskom centru John Hopkins, koja je pokazala da bi ovaj virus godišnje po svijetu i u NR Kini mogao ubiti i do 65 milijuna ljudi, ukoliko kinesko zdravstvo i Svjetska zdrastvena organizacija ne uspiju zaustaviti uznapredovalu epidemiju koja vrlo lako može preći u opasnu pandemiju svjetskih razmjera. (Theo Ljubić, REUTERS, Channel 4, France 24 English, CBS Evening News, TRT World)

Facebook Komentari