13 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Američki predsjednik Donald John Trump predstavlja izraelskim vođama mirovni plan za Bližnji...

Američki predsjednik Donald John Trump predstavlja izraelskim vođama mirovni plan za Bližnji istok

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald John Trump danas planira čelnicima Države Izrael otkriti detalje svog dugo odgađanog mirovnog plana za Bližnji istok kojim će pokušati riješiti izraelsko-palestinsko pitanje, javlja britanska novinska agencija REUTERS.

Američki predsjednik D.J. Trump će se odvojeno sastati s izraelskim premijerom Benjaminom “Bibbijem” Netanyahuom i s Benjaminom Bennyjem Gantzom, vođom centrističke Plavo-bijele stranke s kojom će se Netanyahuova stranka Likud boriti za vlast na trećim izborima u godinu dana, 2. ožujka ove godine, nakon što prethodno nitko nije uspio formirati vladu.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država će sutra održati zajedničku konferenciju za medije s predsjednikom Države Izrael u Bijeloj kući, na kojoj predsjednik Donald John Trump možda objavi detalje mirovnog plana.
Bijela kuća se nada kako će plan podržati oba izraelska lidera
Palestinci su odbili uključiti se u plan Trumpove administracije te su odbacili pedeset milijardi dolara vrijedan gospodarski razvojni plan koji je u srpnju predložio SAD kako bi pomogao palestinskom gospodarstvu.

Palestinci strahuju da će plan uništiti njihove snove o neovisnoj državi koja bi uključivala Pojas Gaze i Zapadnu obalu s istočnim Jeruzalemom, za koji se nadaju da će biti glavni grad.

Američki predsjednik Donald John Trump je još 2017. godine rekao da je Jeruzalem glavni grad Države Izrael. UN je pak više puta naglasio da je gradnja izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali nezakonita.

“Imate šest tjedana da se pokrene plan, ako to želite”, poruka je Donalda Johna Trumpa izraelskim vođama, rekao je neimenovani dužnosnik Bijele kuće.

Plan amerikog predsjednika Donalda Johna Trumpa izradili su njegovi savjetnici Jared Corey Kushner (ujedno i njegov zet),  Avrahm Avi Berkowitz te Jason Dov Greenblatt koji je napustio administraciju prošle jeseni.

Palestinski su čelnici rekli jučer kako razmatraju povlačenje iz mirovnog sporazuma iz Osla koji trenutačno uređuje veze Države Izrael i Palestinske samouprave ako američki predsjednik Donald John Trump objavi svoj mirovni plan za Bližnji istok.

Ako predsjednik Donald John Trump objavi svoj prijedlog, a najavio je da će to učiniti do utorka, Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) zadržava pravo da se “povuče iz dogovora o privremenoj” samoupravi, rekao je za francusku novinsku agenciju AFP Saeb Muhammad Salih Erakat, glavni tajnik PLO-a.

Dogovor o privremenoj samoupravi je službeni naziv dokumenta iz Osla.

Američki predsjednik D.J. Trump će se odvojeno sastati s izraelskim premijerom Benjaminom “Bibbijem” Netanyahuom i s Benjaminom Bennyjem Gantzom, vođom centrističke Plavo-bijele stranke s kojom će se Netanyahuova stranka Likud boriti za vlast na trećim izborima u godinu dana, 2. ožujka ove godine, nakon što prethodno nitko nije uspio formirati vladu.

“Trumpov plan je urota stoljeća kojom želi uništiti palestinsko pitanje”, rekao je u priopćenju palestinski ministar za vanjske poslove.

Jasno je da američka administracija negira navode palestinskogg minisra vanjskih poslova, smatrajući ih neosnovanim, a predsjednik SAD-a je otkrivanje detalja mirovnog sporazuma za Bližnji istok izjavio novinarima u predsjedničkom zrakoplovu Air Force 1 na putu u Miami prošli tjedan, te dodao kako je izvjesno da će u početku “Palestinci negativno reagirati na njegov plan, ali da će oni itekako imati koristi od njega”.

“To je odličan plan i plan koji će funkcionirati”, kazao je američki predsjednik Donald John Trump, koji će u Bijeloj kući primiti predsjednika Države Izrael, Benjamina “Bibbija” Netanyahua u utorak, te njegova političkog protivnika Benjamina Bennyja Gantza, nakon što su obojica pristala na posjet prilikom dolaska u Jeruzalem američkog potpredsjednika Michaela Richarda “Mikea” Pencea, javlja britanska novinska agencija REUTERS.

Prince Charles od Walesa posjetio predsjednika Palestinske samouprave u njegovoj službenoj rezidenciji 

Zanimljivo je kako je Princ od Walesa nedavno posjetio palestinskog vođu Mahmouda Abbasa, poznatog i kao Abu Mazen i to uoči skorašnje objave mirovnog plana za Bližnji istok od strane američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa te poručio palestinskom vođi kako razumije palestinski problem te potrebu za postizanjem trajnog mira na ovim prostorima. Princ Charles Philip Arthur George, britanski krunski princ i prijestolonasljednik trona Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske i tronova petnaest ostalih kraljevstava Commonwealtha koji kao britanski prijestolonasljednik nosi titulu princa Walesa (tradicionalnu englesku prijestolonasljedničku titulu Prince of Wales) i titulu vojvode Rothesaya (tradicionalnu škotsku prijestolonasljedničku titulu). Inuitska plemena u Kanadi nazivaju ga Attaniout Ikeneego, što znači “sin velike poglavice”nedavno je posjetio Betlehem u svom prvom posjetu okupiranim palestinskim teritorijima.

U sklopu posjete se Princ od Walesa se nakon susreta u Abbasovoj službenoj rezidenciji prošetao Zapadnom obalom i posjetio Betlehem s kršanskim i muslimanskim vjerskim velikodostojnicima.

“Slomljeno mi je srce kad vidim toliko patnje i podjele”, rekao je britanski Princ Charles u svom govoru. Njegovo Kraljevsko Visočanstvo je kasnije posjetio Svjetski forum holokausta, važan događaj u Državi Izrael koji je obilježen kao najveći holokaust ikada u ljudskoj povijesti na kojem se obilježava i međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta koji je proglašen Rezolucijom Opće skupštine Ujedinjenih naroda iz 2005. godine, a obilježava se 27. siječnja, s ciljem očuvanja uspomene i odavanja počasti oko šest milijuna Židova, Roma i drugih naroda, stradalih u genocidu tijekom Drugog svjetskog rata.
Mediji u Državi Izrael objavljuju kako će Trumpov mirovni plan biti vrlo povoljan za Državu Izrael, koja će zadržati kontrolu nad većim dijelom Zapadne obale.
(Theo Ljubić, REUTERS, i24 NEWS English, The Royal Family Channel, AFP)

Najnovije

Još iz rubrike