2.8 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Predsjednik Republike Turske, Recep Tayyip Erdoğan: 'Feldmaršal Haftar u Libiji neće uspjeti'

Predsjednik Republike Turske, Recep Tayyip Erdoğan: ‘Feldmaršal Haftar u Libiji neće uspjeti’

Libijski feldmaršal i vojni zapovjednik Khalifa Belqasim Haftar krši libijsko primirje pa se ne može očekivati poštivanje prekida vatre između njegovih i provladinih snaga, rekao je danas predsjednik Republike Turske, Recep Tayyip Erdoğan.
Unatoč naporima Republike Turske i Ruske Federacije, feldmaršal Khalifa Belqasim Haftar je napustio pregovore o prekidu vatre ranije ovaj mjesec i njegova blokada libijskih naftnih polja zasjenila je samit u Berlinu prošli tjedan koji je trebao učvrstiti krhko primirje.
Cilj njegove Libijske nacionalne vojske (LNA) koja drži istok zemlje, jest zauzeti glavni grad Tripoli, uz podršku Arapske Republike Egipat, Ujedinjenih Arapskih Emirata, ruskih plaćenika i afričkih snaga.

Republika Turska odlučno podržava međunarodno priznatu Vladu nacionalnog jedinstva (GNA) FayezA MustafE al-Sarraja.

Govoreći u istanbulskoj zračnoj luci Ataturk uoči posjeta Alžiru, turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan je rekao da Haftarove snage opetovano krše primirje u Libiji te dodao da je međunarodna potpora LNA-u ‘razmazila’ Haftara.

‘Prije svega, Haftar je pučist’, rekao je Recep Tayyip Erdoğan. ‘U tom smislu, mi moramo jasno vidjeti koji je Haftarov identitet. On je čovjek koji je i prije izdao svoje nadređene. Od nekoga takvog nije moguće očekivati samilost i razumijevanje u pogledu prekida vatre’, dodao je. ‘Nastavlja napade svim sredstvima. Bez obzira, ondje neće uspjeti’, rekao je Recep Tayyip Erdoğan čije riječi prenosi brianska novinska agencija REUTERS.

Republika Turska je opetovano rekla da feldmaršal i vojni zapovjednik Khalifa Belqasim Haftar mora izabrati političko rješenje sukoba i pozvala strane sile da izvrše pritisak na zapovjednika radi primirja. Također je poslala vojne savjetnike kako bi pomogli GNA da se odupre Haftarovu napadu na Tripoli.

Službena Ankara je rekla da će poštivati oružani embargo UN-a za Libiju sve dok se održava primirje, no upozorila da će također rasporediti vojnike bude li potrebno.

Republika Turska odlučno podržava međunarodno priznatu Vladu nacionalnog jedinstva (GNA) Fayeza Mustafe al-Sarraja.

Strane sile u Berlinu su se dogovorile da će osnovati poseban odbor sastavljen od pet vojnih stručnjaka sa svake strane da nadzire primirje. No turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan je rekao danas da od tog odbora ne očekuje rezultat zbog Haftarova stava.

Od svrgavanja libijskog vođe Muammara Abu Minyara al-Gaddafija 2011. godine, Libija nema stabilnu središnju vlast. U zemlji su dulje od pet godina dvije suparničke vlade, na istoku i na zapadu, a ulice kontroliraju naoružane skupine. Zbog borbi za glavni grad svoje domove moralo je napustiti više od 150.000 ljudi.

Unatoč naporima Republike Turske i Ruske Federacije, feldmaršal Khalifa Belqasim Haftar je napustio pregovore o prekidu vatre ranije ovaj mjesec i njegova blokada libijskih naftnih polja zasjenila je samit u Berlinu prošli tjedan koji je trebao učvrstiti krhko primirje.

Svjetske i regionalne europske sile te afričke i bliskoistočne države, u prvom redu Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države, Ruska Federacija, Italija, Republika Turska, Francuska, Arapska Republika Egipat, Alžir, Grčka, čak i Islamska Republika Iran te NR Kina, ali i Država Izrael koje podržavaju suparničke strane u Libiji, često krše oružani embargo za koji su se na samitu u Berlinu dogovorile da će ga poduprijeti, priopćio je UN službeno jučer. (Theo Ljubić, REUTERS, DW, TRT World)

Najnovije

Još iz rubrike