Palestinci prijete povlačenjem iz sporazuma iz Osla, ako Donald Trump objavi svoj mirovni plan za Bližnji istok

Palestinski čelnici su danas izjavili kako razmatraju povlačenje iz mirovnog sporazuma iz Osla koji trenutačno uređuje veze Države Izrael i Palestinske samouprave, ukoliko predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald John Trump objavi svoj mirovni plan za Bližnji istok.

Ako američki predsjednik Trump objavi svoj prijedlog, a najavio je da će to učiniti do utorka, Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) zadržava pravo da se “povuče iz dogovora o privremenoj” samoupravi, rekao je Saeb Muhammad Salih Erakat, glavni tajnik PLO-a.

Dogovor o privremenoj samoupravi je službeni naziv dokument iz Osla. “Tim planom privremena okupacija postaje trajna”, dodao je Saeb Muhammad Salih Erekat, prenosi njegove riječi francuska novinska agencija AFP.

Palestinski čelnik izjavu je dao dok izraelski premijer Benjamin “Bibbi” Netanyahu i njegov politički suparnik Benjamin Benny Gantz putuju u Washington, gdje se sastaju s američkim predsjednikom Donaldom Johnom Trumpom.

“Trumpov plan je urota stoljeća kojom želi uništiti palestinsko pitanje”, rekao je u priopćenju palestinski ministar za vanjske poslove.

Palestinci su već najavili da se povlače iz američke inicijative koja obuhvaća, kako tvrde, izraelsku aneksiju Jordanske doline i židovskih naselja na palestinskim područjima te priznanje Jeruzalema kao jedine prijestolnice Države Izrael. No ovo je prvi put da Palestinci otkrivaju dio svoje strategije ako Sjedinjene Američke Države objave svoj plan.

Na temelju privremenog dogovora, poznatog kao Oslo II., koji su u rujnu 1995. godine potpisali Država Izrael i PLO, Zapadna obala bila bi podijeljena na zonu A pod palestinskom civilnom i sigurnosnom kontrolom, na zonu B pod palestinskom civilnom i izraelskom sigurnosnom kontrolom te zonu C pod izraelskom civilnom i sigurnosnom kontrolom.

Taj privremeni dogovor je trebao isteći 1999. godine, ali su ga obje strane prešutno nastavile primjenjivati.

Američki predsjednik Donald John Trump je u utorak izjavio da će svoj dugoočekivani mirovni plan za Bližnji istok objaviti prije posjeta izraelskog premijera Benjamina “Bibbija” Netanyahua Washingtonu sljedećeg tjedna.

Predsjednik SAD-a je to izjavio novinarima u predsjedničkom zrakoplovu Air Force 1 na putu u Miami, a dodao je kako je izvjesno da će isprva “Palestinci negativno reagirati na njegov plan, ali da će oni itekako imati koristi od njega”.

“To je odličan plan i plan koji će funkcionirati”, kazao je američki predsjednik Donald John Trump, koji će u Bijeloj kući primiti predsjednika Države Izrael, Benjamina “Bibbija” Netanyahua u utorak, te njegova političkog protivnika Benjamina Bennyja Gantza, nakon što su obojica pristala na posjet prilikom dolaska u Jeruzalem američkog potpredsjednika Michaela Richarda “Mikea” Pencea, javlja britanska novinska agencija REUTERS.

Izraelski mediji objavljuju da će mirovni plan biti vrlo povoljan za Državu Izrael, koji će zadržati kontrolu nad većim dijelom Zapadne obale. (Theo Ljubić, REUTERS, i24 NEWS English, AFP)

Facebook Komentari