Republika Bugarska protjeruje dva diplomata Ruske Federacije zbog dokazane špijunaže

Republika Bugarska spremna je protjerati dva ruska diplomata koji su osumnjičeni za špijunažu, rekla je danas bugarska ministrica vanjskih poslova Ekaterina Zaharieva. “Dobili smo pisma tužitelja s njihovim navodima”, rekla je bugarska ministrica vanjskih poslova.

“Poduzet ćemo postupke koje moramo i vrlo vjerojatno ćemo ih proglasiti za ‘personae non gratae'”, dodala je Ekaterina Zaharieva i najavila da će zbog toga večeras pozvati veleposlanika Ruske Federacije u Sofiji.

Jedan je tražio informacije o izborima, a drugi skupljao informacije o energetici

U odvojenoj izjavi su bugarski tužitelji rekli da je prvi tajnik konzularnog ureda veleposlanstva Ruske Federacije u Sofiji upleten u špijunažu od 2017. goine i da je tražio informacije o izbornom procesu.

Drugi diplomat, koji je radio ruskom trgovinskom predstavništvu u Sofiji, prikupljao je informacije o energetici i energetskoj sigurnosti od listopada 2018. godine, a neke od njih su bile državne tajne, rekli su tužitelji.

Tužitelji, naravno, nisu izrijekom spominjali bugarsku državnu obavještajnu agenciju – Държавна агенция „Разузнаване“, no jasno je kako iza razotkrivanja i dokaza protiv ruskih špijuna stoje bugarske protuobavještajne agenture.

Republika Bugarska, članica NATO-a i EU-a koja tradicionalno gaji bliske veze s Ruskom Federacijom, jednog je ruskog diplomata protjerala u listopadu prošle goine i odbila je dati vizu ruskom vojnom atašeu.

“Dobili smo pisma tužitelja s njihovim navodima”, rekla je bugarska ministrica vanjskih poslova.
“Poduzet ćemo postupke koje moramo i vrlo vjerojatno ćemo ih proglasiti za ‘personae non gratae'”, dodala je Ekaterina Zaharieva i najavila da će zbog toga večeras pozvati veleposlanika Ruske Federacije u Sofiji.

Proglašeni su nepoželjnima

Službena Moskva je danas objavila da pridržava pravo odgovoriti Republici Bugarskoj na protjerivanje dvojice ruskih diplomata, izvijestila je ruska novinska agencija RIA.

Ruske novinske agencije su takoer izvijestile da je Republika Bugarska dvojicu diplomata proglasila nepoželjnim zbog navoda da su špijunirali za Rusku Federaciju. (Theo Ljubić, RIA)

Facebook Komentari