Panika u Turskoj: Snažan potres urušio desetak zgrada, najmanje četvero mrtvih

Snažan potres jačine 6,8 stupnjeva pogodio je istočni dio Turske, a od jačine podrhtavanja urušilo se desetak zgrada u gradu Sivriceu. Najmanje je četvero mrtvih.

Provinciju Elazığ na istoku Turske pogodio je jak potres jačine 6,8 stupnjeva, izvijestio je Europsko-mediteranski seizmološki centar.

Prema prvim informacijama, u gradu Sivriceu se urušilo desetak zgrada, a spasilačke službe su odmah upućene na teren.

Najmanje su četiri osobe izgubile život u potresu, rekao je ministar unutarnjih poslova.

“Nadamo se da drugih žrtava neće biti. Zasad imamo informacije o četvero poginulih”, među kojima dvije u Elazigu i dvije u susjednoj pokrajini Malatyji, rekao je Suleyman Soylu, a prenijela je službena agencija Anadolija.

Strahuje se da bi broj ozlijeđenih pod ruševinama urušenih zgrada bogao biti golem.

“Kuća mi se srušila”, “Predugo je trajalo i bilo je vrlo snažno. Jedva smo hodali dok smo bježali iz kuće, nismo mogli trčati”, “Imam osjećaj da je trajalo 95 sekundi. Na četvrtom sam katu, cijela se zgrada tresla. Neki su pobjegli na ulicu”,

“Zidovi u uredu su se tresli, trajalo je to jako dugo”, “Stol se tresao, vrata su se pomjerila. Svi smo osjetili podrhtavanje i pobjegli van. Čuo sam da susjedovo dijete plače”, “Osjetio sam da mi se krevet trese, ventilator se njihao naprijed-nazad”, “Na 19. smo katu, osjetili smo da se zgrada kreće”, neka su od iskustva onih koji su osjetili potres.

Potres je zabilježen u 18:55 sati po hrvatskom vremenu na dubini od 15 kilometara. Nakon njega je uslijedio čitav niz dodatnih podrhtavanja, od kojih i jedno od 4,5 stupnjeva te dvadesetak podrhtavanja jačine iznad 3 stupnja.

Američka seizmološka služba izvijestila je da je potres u Turskoj osjetilo oko pola milijuna ljudi. Osjetili su ga i stanovnici okolnih zemalja – Iraka, Sirije i Libanona.

Turska je smještena na nekoliko rasjelina pa potresi nisu rijetkost.

Godine 1999. u potresu na istoku zemlje magnitude 7,4 poginulo je više od 17.000 ljudi, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari